Tefrítids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tephritidae)
Infotaula d'ésser viuTefrítids
Tephritidae Modifica el valor a Wikidata

Euaresta aequalis Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreDiptera
SubordreBrachycera
SuperfamíliaTephritoidea
FamíliaTephritidae Modifica el valor a Wikidata
Newman, 1834
Diversitat
500 gèneres i unes 5.000 espècies
Subfamílies

Els tefrítids (Tephritidae) és una famílies de dípters braquícers de l'infraordre dels esquizòfors. Es coneixen com a mosques de la fruita, nom que comparteixen amb la família Drosophilidae. La descripció, recategorització, i anàlisi genètica estan constantment canviant la taxonomia d'aquesta família.

Tenen gran importància en agricultura, alguns dels seus efectes són positius i altres són negatius. Al gènere Bactrocera pertany la mosca de l'olivera (B. oleae), una greu plaga per a aquest cultiu.

D'altra banda hi ha espècies que es fan servir en el control biològic i algunes espècies del gènere Urophora es fan servir contra males herbes nocives com algunes del gènere Centaurea, malgrat que la seva efectivitat es qüestionada.[1]

Algunes espècies fan agalles en algunes plantes.

Taxonomia[modifica]

Els Tephritidae estan agrupats en diverses subfamílies:[2]

Els gèneres Oxyphora, Pseudorellia i Stylia, comprenen 32 espècies, i no estan inclosos en cap subfamília (incertae sedis).

Referències[modifica]

  1. Dean E. Pearson & Ragan M. Callaway «Weed-biocontrol insects reduce native-plant recruitment through second-order apparent competition» (PDF). Ecological Applications, 18, 6, 2008, pàg. 1489–1500. DOI: 10.1890/07-1789.1. PMID: 18767624.
  2. Allen L. Norrbom. «Fruit Fly (Diptera: Tephritidae) Phylogeny». The Diptera Site. Agricultural Research Service, 30-04-2004. Arxivat de l'original el 9 de juliol 2011. [Consulta: 31 juliol 2010].

Enllaços externs[modifica]