Terra llaurable

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mapa del percentatge de terra llaurable al món

Terra llaurable és la part del sòl que s'utilitza per l'agricultura[1] Inclou totes les terres cultivades amb conreus anuals (les terresamb dues collites l'any es compten una sola vegada), prats temporals explotats econòmicament i horts i guarets. Les terres abandonades no s'inclouen en aquesta categoria.[2] La terra llaurable és una categoria de la terra agrícola, la qual segons la definició que en fa la FAO, a més inclou la terra sota conreus permanents o perennes, com sónles plantacions de fruits i també les pastures permanents per a ús de la ramaderia. L'any 2008, en el món la terra llaurable total era de 13.805.153 km², i 48.836.976 km² estaven classificats com "terra agrícola."[3]

La quantitat de terra llaurable fluctua tant de manera regional com mundial per factors humans i climàtics com la irrigació, la desforestació, desertificació, la construcció de feixes i el creixement urbà.[4][5]

La part més productiva de les terres llaurables la componen les terres sedimentàries les quals històricament les han format els rius.

Terres no llaurables[modifica | modifica el codi]

Els sòls no adequats per l'agricultura com a mínim tenen alguna d'aquestes deficiències: no tenir recursos d'aigua dolça; nassa càlides i seques (desert); massa fred (Àrtic); massa rocalloses; massa muntanyoses; excés de sals; excés de pluja; massa nivoses; massa contaminades; o molt pobres en nutrients.

Tanamteix, de vegades la terrra no llaurable es pot convertir en terra llaurable. Per això de vegades cal construir canals d'irrigació, nous pous, aqüeductes, plantes dessalinitzadores, plantar arbres i d'altres mesures. Alguns exemples de terra infèrtil o no llaurable que s'han converit en terres llaurables són:

 • Illes Aran a Irlanda: eren unes illes plenes de roques, les terres van ser cobertes amb una capa d'algues marines i sorra i a partir d'aleshores es van poder cultivar.
 • Israel: gran part d'Israel era desert o semidesert i una part d'aquestes terres es van regar amb aigua provinent de plantes dessalinitzadores.
 • Terra preta, sòls tropicals fets fèrtils afegint-hi carbó vegetal.

D'altra banda exemples de terres fèrtils llaurables esdevingudes infèrtils són:

 • El cas del 'Dust Bowl' als estats Units.
 • Desforestació de les selves tropicals, per exemple als altiplans centrals de Madagascar.
 • Cada any es perd terra llaurable per desertificació i erosió lligades a activitats humanes. Una irrigació inadequada pot portar a incrementar la salinitat del sòl i afectar negativament el creixement de les plantes.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Sullivan; Steven M. Sheffrin. Economics: Principles in Action. Upper Saddle River, New Jersey 07458: Pearson Prentice Hall, 2003, p. 480. ISBN 0-13-063085-3. 
 2. «ESS Production Definitions». FAO.org.
 3. «FAO Resources page». FAO.org, 2010.
 4. «y4683e06». Fao.org. Arxivat de l'original el 8 October 2010. [Consulta: 30 September 2010].
 5. «CAPSA Flash Detail». Uncapsa.org. [Consulta: 30 September 2010].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]