Teté Delgado

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTeté Delgado

(2012) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 juny 1965 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Ferrol (província de la Corunya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópresentadora, presentadora de televisió, periodista, actriu Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0217080 TMDB.org: 100906 Modifica el valor a Wikidata

María Teresa Delgado Criado (Ferrol, 28 de juny de 1965), més coneguda com a Teté Delgado, és una actriu, cantant i presentadora gallega. És vocalista del grup Teté y los Ciclones.

Biografia[modifica]

Va néixer a Ferrol (La Corunya) i la seva infància va transcórrer entre O Porriño i Malpica, el poble del seu pare. De petita volia ser científica, però quan es va posar a estudiar Física i Química en l'institut va canviar d'opinió. Va començar, no obstant això, estudis de Psicologia a Santiago de Compostel·la però va acabar abandonant-los per assistir i fer classes de balls de saló.

Ha realitzat nombrosos treballs com a actriu i presentadora tant dins com fora de Galícia. També té experiència en radi, amb programes com O Miradoiro de la Radio Galega i La Jungla de Cadena 100.

La popularitat li va arribar amb un paper en la sèrie El Súper, emesa per Telecinco. Feia de caixera, companya i amiga de Julia, la protagonista (Natalia Millán). Des de llavors no ha parat de treballar en televisió i, sobretot, en teatre. Les seves aparicions en cinema han estat més limitades, amb papers petits, encara que sí que ha protagonitzat diversos curts.

Va col·laborar com a jurat al programa de TVE ¡Mira quién baila! durant les set edicions (2005-2009) de la cadena pública, a excepció de l'edició de Telecinco, que van prescindir d'ella, sent juntament amb Joana Subirana la membre del jurat més veterana.

L'any 2005 interpreta al teatre Gorda, basada en un text de Neil LaBute, una rondalla sobre la importància que donem a les aparences i el menyspreable que és burlar-se dels altres per no ajustar-se als cànons establerts per la societat. Al costat de Luis Merlo, Lidia Otón i Iñaki Miramón, l'obra va romandre dos anys en cartell.

El seu següent projecte va ser la fallida Ellas y el sexo débil, sèrie protagonitzada per Ana García Obregón durant la tardor de 2007 per a Antena 3. Aquest mateix any va tornar amb èxit al canal autonòmic gallec, TVG, com a presentadora del concurs musical Son de estrelas, que va tenir un bon acolliment per part del públic.

Entre 2009 i 2011 protagonitza, al costat de Pepe Viyuela i Assumpció Balaguer, la versió teatral d'El pisito, basada en el guió de Rafael Azcona.

Actualment és vocalista del grup Teté y los Ciclones. Anteriorment va tenir un grup de rock que es deia Teté y los Supremos.

Cinema[modifica]

Pel·lícules[modifica]

Curtmetratges[modifica]

Televisió[modifica]

Com a actriu[modifica]

Personatges fixes[modifica]

Personatges esporàdics[modifica]

Com a col·laboradora[modifica]

Com a presentadora[modifica]

Com a concursant[modifica]

Teatre[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

  • 2001: Premi a la III Mostra de Curtas Vila de Noia a la millor interpretació femenina per Atrapada en un blues
  • 2006: Nominada al Fotograma de Plata a la millor actriu de teatre per Gorda
  • 2008: Nominada al Premi Mestre Mateo a la millor comunicadora de televisió per Son de estrelas 2
  • 2009: Nominada al Premi Mestre Mateo a la millor interpretació femenina de repartiment per Gordos
  • 2010: Nominada al Premi Mayte de Teatro de Cantabria per Los cuernos de don Friolera

Enllaços externs[modifica]