Teucrium heterophyllum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTeucrium heterophyllum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaLamiaceae
GènereTeucrium
EspècieTeucrium heterophyllum Modifica el valor a Wikidata
L'Hér.
Nomenclatura
Sinònims
  • Poliodendron heterophyllum (L'Hér.) Webb & Berthel.
  • Teucrium heterophyllum subsp. heterophyllum[1]

Teucrium heterophyllum és una espècie d'arbust de la família de les Lamiàcies originària de la Macaronèsia i que arriba a mesurar fins a 2 m d'alçada. És un arbust propi dels matollars secs i dels boscos termòfils de les Illes Canàries. Les seves fulles són verdes glauques i piloses, de forma lanceolada a ovada, amb marges carenats, serrats o subenters. Les flors són axil·lars en raïms d'1 a 4, amb la corol·la de rosada a vermella, bialabiada amb el llavi superior molt curt, bífid, i el llavi inferior gairebé enter o trilobulat. Els estams i l'estil són el doble de llargs que la corol·la.[2]

Aquesta espècie té una distribució i variabilitat diversa a les Illes Canàries en funció de l'illa on creix: la subespècie brevipilosum ho fa a Gran Canària, Tenerife, la Gomera i la Palma; i la subespècie hierrense, només a El Hierro.[3] Aquesta, com d'altres espècies a les Illes Canàries, és pol·linitzada per ocells.

Referències[modifica]

  1. «Teucrium heterophyllum» a The Plant List. Data consulta: 30 de gener de 2014.
  2. Bramwell, David; Bramwell, Zoë. «Flora». A: Flores Silvestres de la Islas Canarias (en castellà). 4a ed.. Madrid: Editorial Rueda SL, 2001, p. 302. ISBN 8472071286. 
  3. Teucrium heterophyllum a Flora de Canarias