Text instructiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els textos instructius tenen com a propòsit dirigir les accions del lector. Mostren passos a seguir, materials i com diu el seu propi el nom: instrueixen en alguna activitat. Generalment s'apliquen per resoldre problemes de la vida quotidiana, per exemple: com utilitzar un televisor, com armar una joguina, com cuinar algun aliment, com instal·lar un ordinador, com pintar una habitació, etc.

El text instructiu sol descriure la llista d'elements necessaris per a la tasca corresponent i, per descomptat els passos a seguir en el procediment. Un exemple molt comú són les receptes de cuina, com utilitzar un determinat producte (un llum, per exemple), les guies de teixit de roba amb determinades tècniques, els manuals de construcció de mobles per peces.

Funció[modifica]

Els textos instructius tenen com a funció orientar els procediments en forma detallada, clara i precisa per a realitzar alguna característica. Guien sobre com accionar algun aparell o sistema, com per exemple, els manuals d'ús de materials tecnològics, arreglar artefactes, receptes de menjar, etc.

Estructura[modifica]

L'estructura d'aquest tipus de textos és la següent:

  • Títol del text.
  • Breu introducció a l'activitat a realitzar.
  • Materials o Ingredients a usar.
  • Procediment o Preparació (en cas de ser una recepta): Indica la forma de realitzar alguna activitat de manera clara i específica.
  • Imatge (opcional, però no menys important): És recomanable agregar una, per millorar l'experiència del lector; encara que molts prefereixen no utilitzar-ho.

Vegeu també[modifica]