The Fountainhead

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

“La font” traducció de l'anglès “The Fountainhead” és una novel·la de l'escriptora nacionalitzada Aynd Rand editada el 1943. El títol es basa en una manifestació de l'autora , una individualista radical i nietzscheana:”man's ego is the fountainhead of human progress” (“ l'ego de l'home és la font del progrés humà”). Un jove editor ( de Bobbs- Merrill) valora positivament el manuscrit i el llibre surt publicat el 15 d'abril de 1943 als Estats Units,


D'aquesta obra es va fer una adaptació cinematogràfica el 1949, dirigida per King Vidor i protagonitzada per Gary Cooper i Patricia Neal

Argument[modifica | modifica el codi]

Al New York dels anys 20 , un arquitecte creatiu i innovador, Howard Roark, de tarannà individualista i enemic de qualsevol classe de compromissos, està decidit a tirar endavant els seus projectes contra tot tipus de dificultats; és un home insubornable.

L'obra es divideix en quatre parts cadascuna de les quals té per títol el nom del principals personatges (llevat de Dominique Francon)


I - Peter Keating II - Ellsworth M. Toohey III - Gail Wynand IV - Howard Roark

Personatges[modifica | modifica el codi]

  • Howard Roark

És el personatge principal , portaveu dels valors d'Aynd Rand i el seu objectivisme. Eb part està inspirat en la figura de Frank Lloyd Wright. Intransigent , no es deixa influir per les pressions morals d'alttres col·leques ni del que es considera estar a la moda.

  • Dominique Francon

És el principal personatge femeni. Filla de Guy Francon, un famós arquitecte ric de gustos clàssics. Elegant, seductora; una jove moderna. La seva primera trobada amb Roark li deixerà una emprenta inesborrable que anirà lligada amb una passió amorosa.

  • Gail Wynand

És un home fet a si mateix, molt ric, sorgit del Hell's Kitchen, un narri miserable de Nova York que que és el propietari d'un diari sensacionalista. Aparentment diferents, considera que Roark i ell tenen els mateixoas ideals però el frena el seu amor pel poder. Tant Gail com Dominique admiren Roark. Roark.

  • Peter Keating

És l'antitesi de Roark. També arquitecte però sense la seva creativitat i és un conformista : fa simplement el que desitja el seu client. El seu èxit (treballa per al pare de Dominique) serà limitat en el temps.

  • Ellsworth Toohey

Ellsworth Toohey és el personatge que encarnarà els valors que Rand rebutja totalment perquè té en compte el que volen les masses. Treballa com a crític d'arquitectura per a Gail Wynand. És un manipulador i la seva influència fa que molts evitin portar-li la contra. Es considera que aquest personatge està inspirat en el polític laborista britànic Harold Laski.


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

La sèrie dels Simpsom té un episodi inspirat en el “The Fountainhead”

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=12103135&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1