El bandoler Josey Wales

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: The Outlaw Josey Wales)
Infotaula de pel·lículaEl bandoler Josey Wales
The Outlaw Josey Wales Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata

Cartell de la versió original
Fitxa
DireccióClint Eastwood Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióRobert Daley Modifica el valor a Wikidata
GuióPhilip Kaufman, Asa Earl Carter i Sonia Chernus (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJerry Fielding Modifica el valor a Wikidata
FotografiaBruce Surtees Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeFerris Webster Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMalpaso Productions i Warner Bros. Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros. i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena5 novembre 1976 Modifica el valor a Wikidata
Durada135 min i 134 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeArizona i Utah Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost3.700.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació31.800.000 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enThe Rebel Outlaw: Josey Wales (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerewestern, pel·lícula basada en una novel·la i cinema de justiciers Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióTexas Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0075029 Filmaffinity: 570984 Allocine: 383 Rottentomatoes: m/outlaw_josey_wales Letterboxd: the-outlaw-josey-wales Mojo: outlawjoseywales Allmovie: v36888 TCM: 16945 Metacritic: movie/the-outlaw-josey-wales TV.com: movies/the-outlaw-josey-wales AFI: 67963 TMDB.org: 10747 Modifica el valor a Wikidata

El bandoler Josey Wales[1] (títol original en anglès: The Outlaw Josey Wales) és una pel·lícula de western revisionista de 1976, ambientada a la fi de la Guerra Civil estatunidenca. És protagonitzat per Clint Eastwood (Josey Wales), Chief Dan George, Sondra Locke, Bill McKinney, John Vernon, Paula Trueman, Sam Bottoms, Geraldine Keams, John Russell, Woodrow Parfrey, Joyce Jameson, Sheb Wooley, i Royal Dano.

Es tracta d'una adaptació feta per Sonia Chernus i Philip Kaufman sobre la novel·la Gone to Texas de Forrest Carter. La pel·lícula va ser doblada al català.[1]

Argument[modifica]

L'acció està localitzada al 23 de setembre de 1861, als fets d'Osceola, una escaramussa de la Guerra Civil dels Estats Units.[2]

Josey Wales (Eastwood), un pacífic granger de Missouri, cerca la venjança després la brutal mort de la seua família a mans d'una guerrilla del bàndol unionista. Josey s'uneix a una guerrilla formada de caràcter confederat, dirigit per Bloody Anderson. A la fi de la guerra, les guerrilles intenten rendir-se, però són traïdes i executades pels Redlegs, els assassins de la família de Wales i ara part de l'exèrcit regular ianqui.

Wales, que s'havia negat a rendir-se, comença una vida a la fuga, perserguit per la Unió i els caçadors de recompenses, mentre encara busca venjança i un nou començament a Texas. Al llarg del camí, tot i les seues maneres solitàries, reuneix al seu voltant un grup de blancs i indis: una dona ianqui anciana de Kansas i la seva neta, rescatada d'una banda de comanxes, un home indi vell astut i una dona índia jove.

Posteriorment, Josey i els seus companys s'acorralen en un ranxo enfortit per resistir atacs indis. Reben l'atac de Redlegs, però resisteixen fins a fer fugir els atacants. Josey Wales persegueix al seu líder, tanmateix, quan l'atrapa, les seves pistoles són buides. Finalment, després de travessar vint-i-quatre cambres l'apunyala amb la seva pròpia espasa de cavalleria, una sortida de l'estil Eastwood habitual d'abatre el canalla principal.

És notable l'apunt que, encara que el ranxo s'enforteix contra indis, i Wales passa un temps considerable tot advertint els seus companys com lluitar contra un esperat atac Comentxe, Wales acaba negociant la pau amb el cap indi Ten Bears. En canvi s'enfronta amb els Redlegs, argument pel qual aquesta pel·lícula es pot considerar revisionista.

La història de Josey Wales està basada en la vida d'un famós guerrillera anomenat Bill Wilson, que s'ha convertit en un heroi llegendari en els comtats de Phelps i Maries, a Missouri. Durant la Guerra Civil, els habitants d'aquestes terres van prendre part per un o altres bàndol, però, Wilson es va mantindre neutral, fins que la seua família va ser assassinada per uns soldats unionistes, a la seua granja de Corn Creek, prop d'Edgar Springs, Missouri. Bill Wilson, arran dels fets, va perseguir els matons fins a trobar la seua venjança. En la seua aventura, es va convertir en un fora de la llei. Mr. Wilson és un malnom de Josey Wales a la pel·lícula, possiblement es tracta d'un homenatge argumental cap a la figura històrica de Bill Wilson.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «El bandoler Josey Wales». Ésadir.cat. [Consulta: 12 setembre 2022].
  2. «The Outlaw Josey Wales» (en anglès). NYTimes.com. [Consulta: 12 setembre 2022].