Thomas Ford

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Thomas Ford (Devonshire, 28 de maig de 1580Tyburn, Londres, 17 de novembre de 1648) fou un compositor i tocador de llaüt anglès.

No se'n sap gaire vers Ford, malgrat que se sap que fou nomenat músic del príncep Enric el 1611, i des de 1625 després de la guerra civil, li atorgà el mateix càrrec el rei Carles I.

Fou nomenat M.A. al Trinity College, (Oxford), el 14 de juliol de 1567, i es diu que era amic de Woods, el president d'aquella universitat. Va anar al English College, (Douai), el 1570, i fou un dels tres primers estudiants a ser ordenat, reben tots els títols el març de 1573 a Brussel·les.

Després de convertir-se en B.D. a Douai torna a Anglaterra el 2 de maig de 1576, molt aviat es convertí en capellà d'Edward Yate i hoste de la Bridgettine Lyford (Berkshire).

Arrestat junt St. Edmund Campion per cometre un atemptat el 17 de juliol de 1581, foren detinguts i torturats en la Torre de Londres. Fou portat davant de la Queen's Bench el 16 de novembre, junt el seu company de martiri el Beat John Shert, en un absurd càrrec de conspiració a Roma i Reims, on no hi havia estat mai, i en les dates en les quals es trobaven a Anglaterra, i ambdós foren condemnats el 21 de novembre. Amb ell també la sofriren John Shert i Robert Johnson.

Se'l recorda principalment com el compositor d'Ayres, un tipus de composició desenvolupat per John Dowland preeminentment dedicat a les veus altes (sopranos, tenors, etc).

Els treballs de Ford inclouen, Musicke of Sundrie Kindes (1607), en la primera part i figuren algunes cançons, onze d'elles Ayres, per exemple; Faire Sweet Cruell, i There is a Ladie Sweet and Kind.

També va escriure diversos himnes, un dels quals és Miserere Mi Maker, i la famosa unoccompanied composició vocal, Since first I saw your Face. També és conegut per la seva peça a Leighton's The Teares i Lamentations of a Sorrowful Soule.

Referències[modifica | modifica el codi]