Tim Hunt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRichard Timothy "Tim" Hunt

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 febrer 1943 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Neston (Anglaterra) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatRegne Unit Regne Unit
FormacióClare College
Dragon School Oxford
Magdalen College School Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiAsher Korner (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballBioquímica Modifica el valor a Wikidata
OcupacióBioquímica
OcupadorCancer Research UK (en) Tradueix (1990–2010) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Participà en
22 gener 2014Trobada Anual del Fòrum Econòmic Mundial de 2014
Trobada Anual del Fòrum Econòmic Mundial de 2013 Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralHugh Pelham i Jonathon Noe Joseph Pines Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMary Collins (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesRichard William Hunt Modifica el valor a Wikidata  i Katharine Eva Rowland Modifica el valor a Wikidata
Premis

Sir Richard Timothy Hunt FRS (Neston, Cheshire, Anglaterra, 1943) és un bioquímic anglès guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 2001.

Biografia[modifica]

Va néixer el 19 de febrer de 1943 a la ciutat de Neston, població situada prop de Liverpool al comtat de Chester. Va estudiar bioquímica a la Universitat d'Oxford i el 1968 es va doctorar a la Universitat de Cambridge. Després d'iniciar la seva recerca científica a Cambridge es traslladà als Estats Units per esdevenir membre del Laboratori de Biologia Marina de Woods Hole, situada a l'estat nord-americà de Massachusetts. El 1991 retornà a Anglaterra per treballar a la Fundació Nacional de Recerca del càncer. Aquell mateix any fou nomenat membre de la Royal Society de Londres i el 1999 membre associat extern de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units. L'any 2006 fou nomenat Cavaller per part de la reina Elisabet II del Regne Unit.

Recerca científica[modifica]

L'any 1982, durant la seva estada a Woods Hole, va efectuar el major dels seus descobriments. En el transcurs d'una sèrie d'experiments usant òvuls d'un eriçó de mar va descobrir la molècula de ciclina, la proteïna que periòdicament permet augmentar o disminuir la concentració d'eucariotes al llarg del cicle cel·lular. Hunt va observar que aquestes comencen a produir-se després de la fecundació de l'òvul i els seus nivells augmenten durant la interfase o cicle cel·lular, i com després d'aquest període descendeixen abruptament abans d'acabar-se la mitosi en cada divisió cel·lular. Així mateix també va demostrar la presència de ciclines en les cèl·lules dels animals vertebrats, on també regulen el cicle cel·lular, demostrant a continuació que les ciclines s'uneixen i activen a una família de proteïnes cinases, conegudes avui dia amb el nom de cinasa dependent de ciclina (CDKS), una de les quals havia estat ja identificada per Paul Nurse com un regulador crític del cicle cel·lular.

L'any 2001 li fou concedit el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia, juntament amb Leland H. Hartwell i Paul Nurse, pels seus treballs sobre el cicle cel·lular.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tim Hunt
  • «Tim Hunt» (en anglès). The Nobel Prize. The Nobel Foundation.