Tmutarakan

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Antic phiale grec trobat a Tmutarakan.

Tmutarakan (rus: ТмутараканьTmutarakan, ucraïnès: ТмутороканьTmotarakan) és el nom que rep una antiga ciutat ubicada a la península de Taman, en l'actual territori de Krasnodar, que controlava l'Estret de Kertx entre la Mar Negra i el Mar d'Azov. En rus modern, Tmutarakan significa "una província llunyana i fosca".

Al segle VII els khàzars van edificar la ciutat fortificada de Tamatarkha sobre les ruïnes del petit assentament grec d'Hermonassa, proper a la més important ciutat de Fanagòria. Les fonts àrabs l'esmenten com a Samkarx al-Iahud, "Samkarx la jueva", la qual cosa assenyala una majoria de població jueva.

Fortificada amb una sòlida muralla de maó i presumint d'un port cuidat, Samkarx va ser una gran ciutat de mercaders que controlava gran part del comerç del Nord d'Europa amb l'Imperi Bizantí i el Caucas septentrional. La seva població estava composta per grecs, armènics, russos, jueus, ossetes, lesguians, georgians i adigués. Després de la conquesta de l'imperi khàzar per Sviatoslav I de Kíev a mitjans del segle X, es va establir a la regió de Taman un petit principat khàzar, de manera que Tmutarakan potser podria haver actuat com a capital d'aquest.

Mstislav Vladímirovitx va ser el príncep de Tmutarakan entre els anys 988 i 1036, durant el regnat del qual es va edificar una primera església en pedra, que va ser posada sota l'advocació de Theotokos. Les seves ruïnes són encara visibles en l'actualitat. Al segle XII la ciutat va quedar aïllada de la resta de Rússia per les tribus cumans, la qual cosa va originar el gradual declivi de la ciutat. L'última menció data d'un pergamí de 1378.

Les ruïnes de Tmutarakan van ser descobertes en 1792, quan un granger local va trobar una pedra amb una inscripció que narrava com el príncep Gleb havia mesurat el braç de mar des de Tmutarakan fins a Kertx en 1068. Les excavacions del lloc es van desenvolupar al llarg de tot el segle XIX.

Coord.: 45° 13′ 09″ N, 36° 42′ 51″ E / 45.21907°N,36.71406°E / 45.21907; 36.71406