Tor (xarxa)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Logotip de TOR

Tor (acrònim de The Onion Router o "El Router Ceba", en català) és un programari lliure que permet navegar de forma anònima.

Tor dirigeix el tràfic d'internet cap a una xarxa gratuïta, voluntària i d'abast mundial que té més de 5 mil relés per ocultar la ubicació de l'usuari o l'ús de qualsevol tipus de vigilància de la xarxa o l'anàlisi de trànsit per part d'autoritats o autoritats competents. TOR dificulta el rastreig d'activitat a Internet d'un usuari, incloent visites a webs, posts, missatges instantanis, o qualsevol altre tipus de comunicació i el que es vol és protegir la privacitat personal dels internautes i també la seva llibertat. Un extracte d'una avaluació publicada en els documents secrets de la NSA descriu TOR com "el rei de l'alta seguretat" i "sense cap mena de rival esperant a ser coronat".

El terme anglosaxó "onion routing" o "encaminador ceba" fa referència a les capes d'encriptació, com les capes d'una ceba, que es fan servir per garantir l'anonimat de les comunicacions en xarxa. Tor encripta diverses vegades les dades d'origen d'un dispositiu, incloent l'adreça IP, i envia mitjançant un circuit virtual de forma aleatòria i successiva, les dades comprimides cap als diversos relés de TOR. Cada relé desencripta una capa i passa les altres al següent. El relé de destí desencripta la primera capa i envia les dades originals sense revelar la IP.

La seva wiki és l'anomenada La Wiki Amagada (The Hidden Wiki)

TOR
Desenvolupadors The Tor Project
Data de llançament 20 de setembre de 2002
Llenguatge C
Sistema Operatiu Multiplataforma
Tipus Encaminador ceba, anonimat
Llicència BSD
Web www.torproject.org
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tor (xarxa) Modifica l'enllaç a Wikidata