Torre Barrina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre Barrina
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX mitjan
Característiques
Estil arquitectònicHistoricista
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPtge. d'Amat, 9-13, Parc de la Marquesa.
Map
 41° 23′ N, 2° 07′ E / 41.38°N,2.12°E / 41.38; 2.12
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC20699 Modifica el valor a Wikidata

La Torre Barrina, o la Marquesa, és un edifici d'estil historicista amb una torre, del municipi de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) i protegit com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

L'edifici és de planta rectangular, de planta baixa, tres pisos i terrassa. De la terrassa sobresurt una petita torre de planta quadrangular, amb una finestra rectangular a cada cara i coronada amb una balustrada. A la façana posterior hi ha una galeria de tres pisos amb arcs de mig punt i pilars bisellats. En una façana lateral hi ha un porxo obert amb arcs de mig punt i la part superior, que fa de terrassa al primer pis, té una balustrada. La resta d'obertures de l'edifici són rectangulars.

Envoltant la casa hi ha l'antic jardí. El parc conserva encara les grans palmeres que hi havia prop de les masies. Està distribuït, com era típic al segle xix, en glacis i camins amb bancs, arbres d'ombra i dues fonts de fosa, de tipus columna amb aixetes de llautó i peu de pedra artificial. La reixa que l'envolta és de forja, està emmarcada per dues grans pilastres de pedra, i a la llinda hi ha la data 1867. S'hi ha afegit aparells de jocs per a infants.

Història[modifica]

Les notícies més antigues són les d'una masia del segle xvi, de planta quadrada i torratxa, amb teulada a quatre vents, que devia estar envoltada de camps. Al segle xix, la masia es va reconvertir en palauet i els camps en jardí privat per iniciativa del matrimoni Josep Farnés i Eugènia Casanovas. Els hàbits de la senyora Casanovas va fer que fos coneguda com "la marquesa", malnom que va quedar per l'indret.[1]

Durant la Guerra Civil s'hi va construir un refugi antiaeri, que fou descobert l'any 2007 quan van començar les obres de rehabilitació.[2][3]

La Torre Barrina, antiga casa pairal que data del 1867, es localitza a l'interior del parc de la Marquesa, a la carretera de Collblanc, 67. L'edifici, d'estil historicista, passa a ser de titularitat municipal l‟any 1976 i està protegit com a Bé Cultural d'Interès Local i classificat dins el Pla Especial de Patrimoni Protegit Arquitectònic com a Bé Interès Local nivell C-BCIL 1536.

Reconstrucció[modifica]

L'any 2007 l'Ajuntament decideix iniciar les obres de rehabilitació de la Torre Barrina, projectades per la Societat Municipal L'H 2010 per adequar l'edifici com a centre de formació i difusió de noves tecnologies multimèdia i temes audiovisuals. El projecte fou cofinançat per la Generalitat sobre la base de la Llei de millora dels barris –convocatòria del 2004 i convocatòria del 2010- dins del Pla de reforma integral de Collblanc-la Torrassa.[4][5] De l'edifici original es conserven les façanes, mentre que a l'nterior s'ha fet una reforma de les cobertes i de totes les instal·lacions, per adequar-les a les noves normes urbanístiques i als nous usos.

L'actual edificació de la Torre Barrina té 1.103 metres quadrats de superfície (783,34 m² útils) distribuïts en planta baixa, tres pisos i coberta. L'any 2010 l'Ajuntament de L'Hospitalet, a través de l‟empresa municipal L'H 2010, va finalitzar una reconstrucció integral de l'immoble conservant i restaurant les façanes. Com a elements arquitectònics singulars en destaquen la petita torre de planta quadrangular que sobresurt de la coberta, amb una finestra rectangular a cada cara i coronada per una balustrada; la galeria de tres pisos amb arcs de mig punt i pilars bisellats que es conserva a la façana principal i la balustrada de la terrassa del primer pis.

Envoltant la casa hi ha l'antic jardí, avui dia declarat parc d'ús públic. El parc, amb 13.200 m2, conserva encara les grans palmeres pròpies de les masies de l'època d'origen i està envoltat per una reixa de forja.

Usos actuals[modifica]

Actualment, l'equipament fa la funció d'acompanyar projectes de la ciutadania[6] amb recursos audiovisuals i multimèdia. També compta amb un servei educatiu.[7]

Referències[modifica]

  1. «Societat - lhdigital.cat -Noticia L'Hospitalet». [Consulta: 7 novembre 2017].
  2. «Noticia L'Hospitalet - lhdigital.cat». [Consulta: 7 novembre 2017].
  3. «Cultura - lhdigital.cat - Notícia L'Hospitalet». [Consulta: 7 novembre 2017].
  4. «L'Hospitalet abre en Collblanc un centro municipal de creación multimedia — Les notícies i l'última hora del Baix Llobregat i l'Hospitalet - El Far Notícies» (en castellà). Les notícies i l'última hora del Baix Llobregat i l'Hospitalet - El Far Notícies.
  5. «Pla integral Collblanc - Torrassa».
  6. «Torre Barrina: Espai polivalent per l'Innovació Social». Banc de Bones Pràctiques. Fundació Pi i Sunyer.
  7. «Torre Barrina amplia el servei educatiu». LH Digital.

Vegeu també[modifica]

  • «Torre Barrina». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 abril 2012].