Torre del Bisbe

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre del Bisbe
Imatge
Dades
TipusTorre i monument Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPuerto Lumbreras (Regió de Múrcia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 37° 34′ 55″ N, 1° 44′ 05″ O / 37.58183°N,1.73476°O / 37.58183; -1.73476
Bé d'interès cultural
Data25 juny 1985
IdentificadorRI-51-0012263

La torre del Bisbe, també coneguda com a torre Mora, se situa en un pla al costat del camí vell de Puerto Lumbreras, en la Regió de Múrcia (Espanya), en les proximitats de la població de El Esparragal (Puerto Lumbreras).

És una torre avançada de sentinella que amb el suport d'altres recintes defensius com la torre de Sancho Manuel o el castell de Nogalte, controlava aquest estratègic sector del camp de Nogalte fronterer entre el Regne de Castella i el Regne Nassarita de Granada, i la via de comunicació que per allí discorria. La seva construcció data de la primera meitat del segle xiv. És Bé d'Interès Cultural (BIC) segons la Disposició Addicional Segona de la Llei 16/1985 de 25 de juny.

Arquitectura[modifica]

És una construcció de planta pseudocuadrada, amb unes mesures de 10,31 m x 10,19 m de costat, i una altura màxima que no excedeix els 4,50 m. En origen va haver de tenir almenys dos cossos dels quals actualment només es conserva íntegre el primer i el començament del segon.

Els murs estan fabricats amb maçoneria amb les cantonades reforçades per carreus escairats. Per a la seva construcció probablement es van reutilitzar elements procedents d'altres edificacions anteriors, com sembla indicar-ho la presència de carreus amb decoració motllurada en alguna de les seves cares.[1] La porta, de llinda i delimitada per carreus d'arenisca, té unes mesures d'1 m d'ample per 2,40 m de costat i es construeix descentrada en el costat est de la torre. És destacable l'existència d'un petit programa ornamental en els carreus de les cantonades inferiors i la porta, on es conserva en el seu angle superior dret part d'un arc lobulat.[1] L'interior és voltat amb un mur que delimita dos espais.

Història[modifica]

Tradicionalment aquesta torre ha estat interpretada com una torre de vigilància del camp de Nogalte que al costat d'altres edificacions de tipus defensiu controlaven l'ampli corredor que conforma el vall del Guadalentí. La seva funció era la de complementar els ressorts militars del castell de Llorca, bé mitjançant senyals o avisos, bé a través d'una primera avantguarda defensiva.[2]

Part d'aquest sistema es remunta a l'època islàmica, quan els musulmans aixequen aquestes torres que depenien d'un bastió principal que era la fortalesa llorquina.[2] Algunes se situaven en emplaçaments en altura de gran valor estratègic, com és el cas de La Torrecilla, la Torre dels Ametllers o la Torre de Mena, ambdues a Llorca. No obstant això, unes altres es localitzaven en pla, controlant vies de comunicació com és el cas de la Torre Mata -Caravaca de la Cruz-.

Després de la incorporació del regne de Múrcia a la corona de Castella, el corredor del Guadalentí cobra major importància en convertir-se a l'avantguarda fronterera amb el regne granadí. En aquest període es van produir nombroses incursions nassarites que van aprofitar el Camí ral de Vera i que va ser protegit amb edificacions de nova planta com al Torre de Sancho Manuel i del Bisbe a Llorca, i la dels Ametllers, també a Puerto Lumbreras.[1]

Al llarg dels últims anys s'han realitzat tasques de neteja i documentació a la Torre del Bisbe, constatant-se en totes les cares tres buits que travessen íntegrament els murs perimetrals, probablement canalitzacions, que apuntarien la possibilitat que aquesta edificació estigués relacionada amb el control de les aigües del camp de Lorca.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Martínez Rodríguez, A. «Las torres del campo de Lorca como complemento defensivo de una ciudad frontera». Actas del Congreso la Frontera Oriental Nazarí como Sujeto Histórico (S.XIII-XVI) : Lorca-Vera, 22 a 24 de novembre de 1994, 1997, pàg. 161-170. ISSN: 84-8108-141-8.
  2. 2,0 2,1 2,2 Martínez López, J.A.; Munuera Navarro, David «Por tierra de Castillos. Guía de las fortificaciones medievales de la Región de Murcia y rutas por sus antiguos caminos». . Arxivat de l'original el 2015-09-23. ISSN: 978-84-7564-456-1 [Consulta: 14 octubre 2014].

Bibliografia[modifica]

  • Martínez López, J.A.: ”Entre castellanos, aragoneses y nazaríes. El Castillo de Nogalte (Puerto Lumbreras, Murcia) en el contexto de la frontera -siglos xii-xiv-, Revista La Alberca, nº8, pp.73-104.
  • Martínez López, J.A. y Munuera Navarro, D.: Por tierra de Castillos: Guía de las fortificaciones de la Región de Murcia y rutas por sus antiguos caminos. Murcia, 2008.
  • Martínez Rodríguez, «Las torres del campo de Lorca como complemento defensivo de una ciudad frontera», Actas del Congreso la Frontera Oriental Nazarí como Sujeto Histórico (S.XIII-XVI) : Lorca-Vera, 22 a 24 de noviembre de 1994, 1997, ISBN 84-8108-141-8 págs. 161-170

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre del Bisbe