Torrent de la Font de la Collada

(S'ha redirigit des de: Torrent del Soler (Castellcir))
Infotaula de geografia físicaTorrent de la Font de la Collada
Imatge
Unió del torrent del Soler i del torrent de Sauva Negra
TipusCurs d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial926 m
Entitat territorial administrativaMoianès (Catalunya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSot de la Collada
Final
Cota final733 m
Entitat territorial administrativaCastellcir (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióTorrent de Sauva Negra
Map
 41° 48′ N, 2° 12′ E / 41.8°N,2.2°E / 41.8; 2.2
Conca hidrogràficaconca del Besòs Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida4,5 (longitud) km
TravessaCollsuspina, Moià i Castellcir (Moianès, Catalunya Catalunya)

El torrent del Soler, també anomenat torrent de la Font de la Collada, és un torrent dels termes municipals de Balenyà, Collsuspina i Castellcir, el primer de la comarca d'Osona i els altres dos de la del Moianès.

El Torrent del Soler, respecte del terme de Castellcir

Es forma en el termenal entre Collsuspina i Moià, en el Sot de la Collada, al sud-oest de la masia de la Collada, i a ponent del cim del Castellar, a llevant del Pla de Querol. Des d'aquest lloc davalla cap al sud-sud-oest, però fent nombroses giragonses. Va a buscar el costat est de la Serra de Santa Coloma, que segueix sempre cap al sud-oest pel seu costat de llevant. Abans, però, deixa a ponent els paratges de les Fontanilles i el Camp de la Serra.

Un cop al costat est de la Serra de Santa Coloma, deixa a l'esquerra el Pla de Castellar i el Bac del Pi, i a la dreta la Solella de l'Espina i el Serrat Rodó, i arriba al lloc on troba a la dreta la Feixa Llarga de l'Espina i a l'esquerra la masia de Mirambell; poc després arriba a la resclosa de la Bassa del Soler, a llevant de la qual hi ha la granja del Soler de l'Espina i la masia del Soler de l'Espina. Tot seguit deixa a la dreta la Solella del Bonifet i a l'esquerra el paratge de Nia-rates, poc després del qual el torrent deixa de fer de termenal entre Moià i Collsuspina per entrar de ple en el terme de Castellcir.

Un cop en terme de Castellcir, sempre en direcció sud, deixa a ponent el Bonifet i el petit nucli de Santa Coloma Sasserra, amb la Rectoria, el Giol i l'església parroquial. En aquest lloc deixa a la dreta el Camp de la Terma, en el lloc on rep el torrent que prové de la Serra de Santa Coloma. Poc després deixa a la dreta la masia de Serracaixeta; en aquell lloc rep per l'esquerra el torrent de la Font del Pardal, just al sud-est de la Pou de glaç de la Font del Barbot i de seguida s'aboca en el torrent de Sauva Negra, just a llevant de la Torre de Serracaixeta i a l'extrem sud-oriental del Serrat de la Cua de Gall, a la Teuleria, a l'indret conegut com el Barbot, prop d'on hi ha la Font del Barbot.

Bibliografia[modifica]

  • RODRÍGUEZ LARA, José Luis. Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009. (Col·lecció "Camí Ral", núm. 30). ISBN 978-84-232-0735-0.

Enllaços externs[modifica]