Tortuga angonoka

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTortuga angonoka
Astrochelys yniphora Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill crític
UICN9016 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreTestudines
FamíliaTestudinidae
GènereAstrochelys
EspècieAstrochelys yniphora Modifica el valor a Wikidata
Vaillant, 1885
Nomenclatura
Sinònims
  • Astrochelys yniphora
  • Testudo yniphora
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de

La tortuga angonoka (Geochelone yniphora), és una tortuga terrestre de la família dels testudínids endèmica del nord de Madagascar, és una de les més rares del món per la seva forma i està en greu perill d'extinció. És endèmica dels boscos secs de l'àrea de la badia de Balyan, al nord-oest de Madagascar. El seu nom comú es refereix a l'aparició de l'escut singular del plastró, que el projecta cap endavant entre les potes davanteres i el corba cap amunt, cap al coll. La closca és molt bombada i de color marró clar amb anells de creixement destacat en cada escut. Els mascles són més grans que les femelles i poden arribar fins als 35 cm.

Aquesta espècie, una de les tortugues més rares del món, està classificada com En Perill Crític (CR) per la Llista Vermella i que figura en l'Apèndix I del CITES. Queden menys de 200 exemplars, un centre de cria en captivitat es va establir per a aquesta espècie a Madagascar el 1986 pel New Jersey Wildlife Preservation Trust, en col·laboració amb el Departament de Madagascar d'Aigües i Boscos. El 1996, 76 tortugues, 2 femelles adultes i 74 cries, van ser robades de les instal·lacions, que representen aproximadament la meitat de la descendència produïda fins ara.

Bibliografia[modifica]

  • a b Juvik, J.O.; Meier, D.E.; McKeown, S. (1991). "Captive Husbandry and Conservation of the Madagascar Ploughshare Tortoise, Geochelone yniphora". Proceedings of the First International Symposium on Turtles & Tortoises: Conservation and Captive Husbandry. (anglès)
  • Fritz, U.; Bininda-Emonds, O. R. P. (2007-07-03). "When genes meet nomenclature: Tortoise phylogeny and the shifting generic concepts of Testudo and Geochelone". Zoology (Elsevier) 110 (4): 298–307. doi:10.1016/j.zool.2007.02.003. PMID: 17611092. (anglès)
  • Leuteritz, T. & Pedrono, M. 2008. Astrochelys yniphora. In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.4. www.iucnredlist.org Downloaded on 05 Feb. 2011. (anglès)
  • Nilsson, G. (1983). Endangered Species Handbook. Animal Welfare Institute (anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tortuga angonoka