Tortuga d'orelles grogues

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTortuga d'orelles grogues
Trachemys scripta scripta Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreTestudines
FamíliaEmydidae
GènereTrachemys
EspècieTrachemys scripta
SubespècieTrachemys scripta scripta Modifica el valor a Wikidata
Schoepff, 1792
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de

La tortuga d'orelles grogues (Trachemys scripta scripta) és una tortuga semiaquàtica de la família dels emídids. Aquesta subespècie de Trachemys scripta és nadiua del sud-est dels Estats Units, més específicament des de Florida fins al sud-est de Virgínia,[1] i és l'espècie de tortugua més comuna en aquesta regió.[2] Es troba a una gran varietat d'hàbitats com en aigües poc cabaloses, aiguamolls, pantans, pantans estacionals, i basses permanents.[3] Les tortugues d'orelles grogues són uns animals de companyia molt populars.

Morfologia[modifica]

Les tortugues d'orelles grogues mascles arriben a mesurar entre 13 i 20 cm de longitud i les femelles entre els 20 i 33 cm.[4] La cuirassa (closca superior) és d'un color fosc que va del marró al negre, i sovint amb ratlles grogues. La pell és d'un verd oliva amb taques grogues sota el coll i les cames. Tal com el seu nom indica, el plastró és groc amb taques verdes als extrems de la closca. Els mascles adults tendeixen a fer-se més foscos a mesura que envelleixen.[5][6] La tortuga d'orelles grogues sovint es confon amb Pseudemys concinna concinna perquè també té ratlles grogues al coll i a sota d'aquest, encara que a aquesta no té les ratlles grogues que caracteritza T. scripta scripta.

El groc plastró amb taques verdes es pot veure en aquesta imatge
Tortuga d'orelles grogues cobrint la posta

L'època d'aparellament es concentra a les estacions de primavera, d'estiu i de tardor. Les tortugues d'orelles grogues poden encreuar-se amb altres subespècies de T. scripta, com per exemple la tortuga d'orelles vermelles que també es ven com animal de companyia. L'alliberament de tortugues d'orelles vermelles en llocs no nadius d'aquesta espècie va causar que es prohibís la venda d'aquesta subespècie a l'estat de Florida per tal de protegir la població autòctona de tortugues d'orelles grogues.[7]

L'aparellament es produeix dins l'aigua, però les femelles requereixen una àrea terrestre adequada per pondre-hi els ous. Ponen normalment entre 6 i 10 ous en cada llorigada, encara que hi ha femelles que són capaces d'aguantar-ne més. Els ous són incubats entre 2 i 3 mesos, i els nounats normalment es queden al niu durant l'hivern. Les cries acabades de néixer són gairebé totalment carnívors, alimentant-se d'insectes, aranyes, crustacis, capgrossos, peixos i carronya. A mesura que envelleixen, els adults s'alimenten cada cop de menys carn fins a tal punt que el 95% de la seva dieta prové de les plantes.[6]

La tortuga d'orelles grogues és considerada una tortuga diürna; s'alimenta principalment al matí i freqüentment gaudeix a la vora de l'aigua, sobre troncs, o mentre flota, durant la resta del dia. A la nit dorm en el fons o recolzant-se a prop de les herbes, però en tots els casos prefereix està a l'aigua. Les zones amb una major densitat d'aquestes tortugues són en aigües amb una gran quantitat d'algues i plantes aquàtiques que cobreixen densament la superfície, com per exemple, Myriophyllum spicatum i nimfeàcies. La superfície de vegetació densa els proporciona resguard contra predadors i propicia un major nombre d'invertebrats aquàtics i vertebrats petits que els facilita la cerca aliment que si estiguessin en aigües obertes.[8]

Les tortugues d'orelles grogues poden arribar a viure més de 30 anys en estat salvatge,[9] i més de 40 en captivitat.[6]

Dimorfisme sexual[modifica]

Tortuga mascle. Noteu les llargues ungles de la pota davantera

Aquesta espècie presenta dimorfisme sexual, això vol dir que el mascle i la femella tenen característiques físiques diferents un de l'altre.

Distribució i hàbitat[modifica]

Les tortugues d'orelles grogues són originàries de l'àrea que envolta el riu Mississipi, arribant fins al golf de Mèxic. Es desenvolupen en climes càlids, particularment en el quadrant sud-est dels Estats Units. Aquesta àrea comprèn des del sud-est de Colorado fins a Virgínia i Florida. Habiten naturalment en zones on hi hagi alguna font d'aigua tranquil·la i temperada. Aquestes zones aquàtiques poden ser estanys, llacs, pantans, rierols, rius amb corrents lentes. L'àrea on habiten és en general pacífica amb alguna secció on puguin sortir de l'aigua a descansar, com algunes roques grans o troncs, on es col·loquen per rebre bones quantitats de raigs de sol. És comú que diverses tortugues d'orelles vermelles es col·loquen juntes per prendre el sol, fins i tot unes a sobre d'altres. Han de tenir a prop abundant vegetació aquàtica, que és el component principal de la dieta dels exemplars adults. Les tortugues salvatges sempre es mantindran prop de la font d'aigua on habiten a menys que estiguin buscant una nova o, en el cas de les femelles, que hagin de pondre els seus ous en l'època de reproducció.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tortuga d'orelles grogues
  1. Conant, R., J. Collins. 1991. Peterson Field Guides: Reptiles and Amphibians of Eastern/Central North America. Boston: Houghton Mifflin Co.
  2. Scriber, K. T. [et al]. «Genetic Divergence among Populations of the Yellow-Bellied Slider Turtle (Pseudemys scripta) Separated by Aquatic and Terrestrial Habitats». Copeia, 1986, 3, 04-08-1986, pàg. 691–700.
  3. «Yellow-Bellied Slider reptiles». Reptile Channel. [Consulta: 22 octubre 2008].
  4. «Care Sheet — Yellow-bellied Slider». Austin's Turtle Page. [Consulta: 23 octubre 2008].
  5. «Yellow-bellied Slider Turtle». Savannah River Ecology Laboratory, University of Georgia. [Consulta: 22 octubre 2008].
  6. 6,0 6,1 6,2 «Choosing a Yellow-Bellied Slider». Pet Place. Arxivat de l'original el 2014-10-13. [Consulta: 22 octubre 2008].
  7. Ochoa, Julio «Red-eared slider turtles now on state's no-no list for pets». Naples Daily News, 30-06-2007 [Consulta: 23 octubre 2008]. Arxivat 2007-09-21 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2007-09-21. [Consulta: 18 abril 2009].
  8. Morreale, Stephen J.; Gibbons, J. Whitfield. «Habitat Suitability Index: Slider Turtle» (PDF). United States Fish and Wildlife Service, 1986.
  9. «Yellow-bellied Slider». Savannah River Ecology Laboratory, University of Georgia. [Consulta: 22 octubre 2008].