Torí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 22:58, 29 jul 2016 amb l'última edició de Guixacantijoch (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Plantilla:Infotaula geografia políticaTorí
Torino (it)
Turin (pms) Modifica el valor a Wikidata
Fotomuntatge
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 45° 04′ 45″ N, 7° 40′ 34″ E / 45.0792°N,7.6761°E / 45.0792; 7.6761
EstatItàlia Itàlia
RegióPiemont
ProvínciaTorí
Capital de
Població humana
Població841.600 (2023) Modifica el valor a Wikidata (6.473,35 hab./km²)
Idioma oficialitalià Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície130,01 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perPo, Dora Riparia, Sangone i Stura di Lanzo Modifica el valor a Wikidata
Altitud240
Limita amb
Dades històriques
Esdeveniment clau
PatrociniMare de Déu de la Consolació i Joan Baptista Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Alcaldessa Modifica el valor a WikidataChiara Appendino (2016–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuconsell comunal de Torí Circumscripció: cap valor, (Escó: 40) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal10100
Fus horari
Prefix telefònic011 Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISTAT001272 Modifica el valor a Wikidata
Codi del cadastre d'ItàliaL219 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webcomune.torino.it Modifica el valor a Wikidata
Telegram: comunetorino Modifica el valor a Wikidata

Torí (en piemontès Turin, en italià Torino) és una important ciutat industrial del nord-oest d'Itàlia, capital del Piemont, una regió situada majoritàriament a l'oest del riu Po. La població de la ciutat de Torí (segons el cens del 2007) és de 908.469 persones (els anomenats torinesos), cosa que la fa la quarta ciutat d'Itàlia, però la seva àrea metropolitana té un total de devers 1,7 milions d'habitants. La província és una de les més grans del país, amb 6.830 km², i una de les més poblades, amb 2.165.619 habitants segons el cens del 2001.

Història

El nom de la ciutat prové de TAU, paraula cèltica que significa "muntanyes". En temps preromans, a l'àrea s'hi establiren els taurinis i a la ciutat l'anomenaren Tauràsia; fou ocupada per Anníbal i va passar a Roma encara amb el nom de Tauràsia. Els romans hi van aixecar un campament militar (Castra Taurinorum), més endavant dedicat a August (Augusta Taurinorum). La típica trama urbana romana, amb carrers en angle recte, encara es pot observar en la ciutat moderna. Capital del ducat de Savoia des del segle XVI i del Regne de Sardenya-Piemont de 1720 a 1861, a partir d'aquest any Torí va esdevenir la capital de la recentment proclamada Itàlia unida. El 1865 la capitalitat fou traslladada a Florència, i des de 1871 es troba a Roma.

Govern

Piero Fassino és l'actual alcalde (sindaco) de Torí, que és triat per elecció directa dels ciutadans cada quatre anys. Pertany a la coalició de centreesquerra.

Geografia

Torí s'alça en una plana delimitada aproximadament pels rius Stura di Lanzo, Sangone i Po (que travessa la ciutat de sud a nord). També està banyada pel Dora Riparia. El Po accentua la divisió entre les part aturonades de la ciutat i la part de la plana, compresa entre els 280 i els 220 metres sobre el nivell del mar que baixa d'oest a est. La ciutat està situada a 45° 04′ de latitud nord i 7° 42′ de longitud est.

Economia

La ciutat és actualment un important centre industrial, conegut sobretot per tenir la seu central i les principals línies de producció de l'empresa automobilística Fiat. A la ciutat es troba el famós edifici Lingotto, que a la seva època fou la fàbrica de cotxes més gran del món, i que ara funciona com a centre de convencions, sala de concerts, galeria d'art, centre comercial i hotel.

Torí també és famosa per la producció de xocolata i dels bombons anomenats gianduiotto (el nom dels quals prové de Gianduia, un dels personatges locals de la Commedia dell'Arte). La ciutat ha vist néixer importants empreses italianes. A part de la Fiat, a Torí s'hi han fundat també la companyia telefònica SIP (després Telecom Italia), l'EIAR (més endavant RAI), Lavazza, Cirio, Lancia i bancs importants com l'Istituto Bancario San Paolo. Bressol del cinema italià, des de fa un temps és una localització molt apreciada per a l'ambientació i la producció de pel·lícules.

Llocs d'interès

Un dels símbols principals de la ciutat és la Mole Antonelliana, on es troba el Museu Nacional del Cinema d'Itàlia. La catedral de Sant Joan Baptista guarda el Sant Sudari, una antiga peça de roba de lli amb una cara d'home impresa, que es diu que era el llençol que va embolcallar Jesús a la tomba. El Museo Egizio conté la col·lecció d'antiguitats egípcies més important del món després del Museu del Caire.

Torí ofereix un circuit de gran interès històric i arquitectònic: les residències dels Savoia (Residenze Sabaude). A més del Palau Reial, residència oficial dels Savoia fins a 1865 que inclou els Jardins Reials, dins el circuit hi trobem palaus, residències i castells localitzats al centre de la ciutat i a les localitats de la rodalia. A Torí hi ha el Palazzo Chiablese, l'Armeria Reial, la Biblioteca Reial, el Palazzo Madama, el Palazzo Carignano, la Villa della Regina i el castell del Valentino. A la rodalia de la ciutat, es poden visitar els castells de Rivoli, Moncalieri, Venaria, Agliè, Racconigi i Govone. A Stupinigi es pot admirar el Pavelló de Caça de Juvarra i també hi ha una residència reial a Pollenzo. En molts d'aquests edificis (sobretot el de Rivoli, on es troba el museu homònim) tenen lloc esdeveniments, exposicions i iniciatives culturals no tan sols d'interès local. El 1997, aquest complex d'edificis històrics fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Altres monuments interessants són la basílica de Superga (panteó dels Savoia), les Portes Palatines, el Borgo Medioevale (pavelló de l'Exposició Universal de 1884) i el Palazzo Cavour.

Cultura

La ciutat és la seu de la Università degli Studi di Torino, que el 2004 va celebrar 600 anys d'història, i del Politecnico di Torino, ateneu universitari per a la formació d'enginyers i arquitectes.

A Torí tenen la seu algunes importants editorials italianes com UTET, Einaudi i Bollati Boringhieri, i l'orquestra simfònica nacional de la Rai.

Durant les festes de Nadal, les il·luminacions especials de la ciutat s'encarreguen a artistes contemporanis: són les anomenades Luci d'Artista (llums d'artista), una manifestació que s'estén de novembre a mitjan gener.

Esport

La ciutat és famosa pels seus equips de futbol (la Juventus FC i el Torino), i fou la seu dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2006. Un any més tard, el 2007, hi tingué lloc la Universíada d'hivern.

El 4 de maig de 1949, l'equip sencer de futbol del Torino (llavors el més important de la lliga italiana), quan tornava d'un partit amistós a Lisboa, va morir tràgicament en un accident aeri quan l'avió va xocar contra la part posterior de la basílica de Superga, en un dels turons de Torí. Entre els que hi van perdre la vida hi havia Valentino Mazzola, pare de Ferruccio i Sandro Mazzola (que més endavant arribarien a ser també grans jugadors de futbol).

Poblacions properes

Torí està voltada de diverses petites ciutats de la Província de Torí com Grugliasco, Rivoli, Orbassano, Moncalieri, Avigliana, Buttigliera Alta, Gassino Torinese, etc., la qual cosa en fa una de les principals àrees metropolitanes d'Itàlia.

Torinesos notables i personalitats relacionades amb Torí

Ciutats agermanades

Vegeu també

Enllaços externs