Tractat de Neuilly

Plantilla:Infotaula esdevenimentTractat de Neuilly
Imatge
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 48° 53′ 14″ N, 2° 16′ 03″ E / 48.8872°N,2.2675°E / 48.8872; 2.2675
Tipustractat de pau Modifica el valor a Wikidata
Data27 novembre 1919 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióNeuilly-sur-Seine (França) Modifica el valor a Wikidata
EstatFrança Modifica el valor a Wikidata
Participant
Llengua del terme, de l'obra o del nomfrancès Modifica el valor a Wikidata
CausaConferència de Pau de París Modifica el valor a Wikidata

El Tractat de Neuilly-sur-Seine fou firmat a la ciutat de Neuilly-sur-Seine, als afores de París, el dia 27 de novembre de 1919 entre els representants de Bulgària i de les potències vencedores de la Primera Guerra Mundial.[1]

El Tractat consagrà el retorn de Bulgària a les fronteres de 1914 i a diverses cessions territoris en favor dels seus estats limítrofs. Així, hagué de cedir a Grècia la regió de la Tràcia Oriental amb la ciutat de Xanthi, a Iugoslàvia un seguit d'enclavaments fronterers a l'oest del país i part de la regió de Dobrudja a Romania. El tractat també consolidà la reducció de l'exèrcit búlgar als 20.000 soldats i al pagament de 400 milions en concepte de compensacions de guerra.

A Bulgària el resultat del tractat fou conegut popularment com la Segona Catàstrofe Nacional. Malgrat els canvis que el Tractat significà per a Bulgària fou l'únic estat perdedor de la Primera Guerra Mundial que mantingué la monarquia com a forma d'estat.

Durant la Segona Guerra Mundial, els búlgars reocuparen part dels territoris perduts després de la Primera Guerra Mundial gràcies a l'aliança que mantingueren amb els alemanys, territoris que hagué de retornar el 1945.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tractat de Neuilly