Tractat sobre la naturalesa humana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreTractat sobre la naturalesa humana
(en) A Treatise of Human Nature Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
SubtítolBeing an Attempt to introduce the experimental Method of Reaſoning into Moral Subjects Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escrita Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorDavid Hume Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
Publicació1739 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temamoral Modifica el valor a Wikidata
Gènerefilosofia Modifica el valor a Wikidata
Project Gutenberg: 4705

El tractat sobre la naturalesa humana (A Treatise of Human Nature) és una de les obres més conegudes del filòsof David Hume. Publicada el 1739, resumeix la teoria d'aquest pensador sobre el coneixement i l'ètica.

Idees clau[modifica]

El contingut de la ment humana es divideix en impressions (dades que venen dels sentits) i idees (la imatge emmagatzemada i interpretada d'aquestes per part del cervell). Com que les idees provenen de les impressions, no existeixen els conceptes abstractes ni generals, sempre s'associen a una entitat concreta; per exemple, no és possible imaginar el color blau en si, sinó quelcom que sigui d'aquest color. Fins i tot, idees aparentment infinites i abstractes com les d'espai o temps segueixen aquesta llei.

La moral no pot dependre de la raó, que només opera amb idees, sinó que depèn que ho jutgi la impressió d'un acte determinat com a agradable, i tendeixi a repetir-lo, o bé desagradable, i llavors tendeixi a evitar-ho. Qualsevol norma col·lectiva sempre és artificial i se sustenta sobre el principi de la justícia, que és procurar que cadascú faci actes bons que beneficiïn el conjunt. Per evitar la subjectivitat extrema, s'han creat les institucions de govern, que executen i legislen sobre aquesta justícia i permeten la convivència.