Tracy Letts

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tracy Letts (nascut el 4 de juliol de 1965) és principalment un escriptor de teatre nord-americà. També és actor. El destaca haver guanyat el "Premi Pulitzer de Teatre" l'any 2008 per l'obra Agost.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Letts va néixer a Tulsa, Oklahoma. És fill d'una família amb fortes rels culturals. Sons pares no només són professors acadèmics: Billie Letts, la mare, és escriptora i el pare, Dennis Letts, actor. Té dos germans i un d'ells, Shawn, és músic de jazz. Tracy va graduar-se a Durant, Oklahoma a principis dels vuitanta. Va treballar de cambrer i en una empresa de telemàrqueting a Dallas mentre iniciava la seva carrera d'actor. Va actuar en l'obra de Jerry Flemmons O Dammit! (no està trauïda) gràcies a la promoció de nous dramaturgs per part de la Universitat Metòdica del Sud (en anglès: Southern Methodist University ).

Letts va treballar a Chicago fins als trenta-un anys a l'Steppenwolf Theatre Company i la Famous Door Theatre Company. Encara està vinculat a l'Steppenwolf. Va fundar el Bang Bang Spontaneous Theatre on hi van treballar noms capitals del teatre estatunidenc com el dramaturg Greg Kotis o l'actor, famós gràcies al cinema, Michael Shannon. En 1991 va escriure la seva opera prima Killer Joe. Amb aquesta obra Tracy Letts va retratar una classe vulgar texana exempta de l'ètica basada en la consideració. Li van premiar l'obra al Next Lab Theater de Chicago i al 29th Street Rep in NYC. Killer Joe s'ha representat a quinze països en dotze llengües diferents.

Des de llavors a escrit les obres Bug (1996), Man from Nebraska (2003), Agost (2007) i Superior Donuts (2008). L'obra Agost va rebre el Premi Pulitzer de Teatre del 2008 i es va estrenar al Teatre Nacional de Catalunya dirigida per Sergi Belbel el 25 de novembre de 2010.