Transformació de la matèria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La transformació de la matèria és el pas d'aquesta matèria d'una forma a una altra. Aquesta transformació es produeix gràcies a la presència d'una altra matèria o una font d'energia. Les transformacions de la matèria es poden classificar en tres grans categories: físiques, químiques i nuclears.

Les transformacions de la matèria poden ser:

Transformació física[modifica]

Una transformació física és el pas d'un o diversos òrgans d'una forma a una altra, sense canviar l'estructura molecular o nuclear dels diferents components del cos involucrat. El canvi d'estat de la matèria, les deformacions i les fractures que es produeixen després d'una constricció, el desgast i l'erosió són exemples de canvi físic.

Transformació química[modifica]

La transformació química és el pas d'un o més cossos a altres cossos diferents dels primers, sense modificació de l'estructura nuclear dels diferents àtoms que constitueixen el cos involucrat. Les transformacions químiques tenen lloc a nivell molecular. El fenomen per a aquesta transformació química s'anomena una reacció química.

Transformació biològica[modifica]

La transformació biològica es refereix a una transformació química d'una substància produïda pels organismes vius o enzims.[1]

Transformació nuclear[modifica]

La transformació nuclear és el pas d'un o més cossos a altres cossos diferents dels primers i amb aquest canvi de l'estructura nuclear dels diferents àtoms que constitueixen el cos involucrat. La transformació nuclear està transformant específicament un núclid en un altre que té un nombre de protons o de nucleons diferent.[2] El fenomen de la transformació nuclear s'anomena reacció nuclear.

Referències[modifica]

  1. (en) « biotransformation », IUPAC, Compendium of Chemical Terminology (« Gold Book »), 2e ed. (1997), http://goldbook.iupac.org/B00667.html (2006-)
  2. (en) « nuclear transformation », IUPAC, Compendium of Chemical Terminology (« Gold Book »), 2e ed. (1997). http://goldbook.iupac.org/N04240.html (2006-)