Trencar l'enfit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 22:36, 27 nov 2015 amb l'última edició de 81.203.106.188 (discussió). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Trencar l'enfit, conegut també com a passar la cinta, medir la cinta o passar la llista, és un ritual de medicina popular màgico-religiosa practicat ancestralment al País Valencià per a curar o alleugerir l'enfit, empatx o indigestió.[1][2] Es pot enquadrar en l'àmbit del curanderisme menor o domèstic, atés que les persones iniciades en el ritual, generalment dones, pertanyen a l'entorn familiar o veïnal sense tindre caràcter professional.[3] El ritual de trencar l'enfit el du a terme una persona experta que mesura el nivell de l'enfit amb l'ajuda d'un mocador o cinta. Per a fer el mesurament, el pacient aguanta un extrem del mocador o cinta a l'altura de l'estómac i la medidora,[4][5] situada a l'extrem oposat, mesura tres voltes la distància a colzes, al mateix temps que es senya i resa una oració secreta en veu baixa. Esta oració només es pot transmetre en dia sagrat, normalment Dijous o Divendres Sant. Si en el primer mesurament la mà de la medidora arriba a una altura superior a l'estómac, queda establit el diagnòstic. En este cas, es continua mesurant tres voltes durant tres dies consecutius fins a resoldre la malaltia, la qual cosa ocorre quan el mesurament assoleix de nou el punt on el pacient sosté el mocador.[6][7]

Referències

  1. S. Reig, Eugeni. Valencià en perill d'extinció. València: Arts Gràfiques Soler, 2005. ISBN 9788460952640. 
  2. Barona, J. L; Valladolid, M. J. Superstició i pensament mític a la medicina popular valenciana: les malalties "no de metges". Barcelona: Canelobre, 1987, pp. 48-54. 
  3. Briones, R. «Persistencia del curanderismo entre las ofertas terapéuticas de occidente». A: El curanderismo entre nosotros (en castellà). Granada: Universitat de Granada, 1997, pp. 75-129. 
  4. Alcover, A. M; Moll, F. Diccionari català-valencià-balear. Barcelona: Gràfiques Instar, 1975. 
  5. Griera, A. Tresor de la llengua, de les tradicions i de la cultura popular de Catalunya. Barcelona: Poligraf, 1969. 
  6. Ferrís, J; García, J. Medicines alternatives: mites i realitats. València: Brosquil Edicions, 2002. 
  7. Soria, E. Medicina popular a La Safor. València: Ullal, 1985. 

Enllaços externs