Trindade i Martim Vaz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaTrindade i Martim Vaz
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 20° 31′ S, 29° 05′ O / 20.52°S,29.08°O / -20.52; -29.08
EstatBrasil
Unitat FederativaEstat d'Espírito Santo
MunicipiVitória Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície10,4 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat peroceà Atlàntic Modifica el valor a Wikidata
Altitud620 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Vista parcial de l'arxipèlag

Trindade i Martim Vaz o Trinitat i Martim Vaz (en portuguèsi oficialment :Trindade e Martim Vaz és un arxipèlag del Brasil situat a l'Oceà Atlàntic, està davant de l'estat brasiler de Espírito Santo a uns 1.200 quilòmetres a l'est de la capital de l'estat d'Espirito Santo, Vitória. Estan deshabitades excepte per una guarnició militar d'unes 32 persones amb la base a l'illa de Trindade.

Està constituït per dues illes principals (Trindade i Martim Vaz), separades entre elles per 48 quilòmetres, la seva superfície conjunta és de 10,4 km².

Història[modifica]

Martim Vaz va ser descoberta l'any 1501 durant el regnat de D.Manuel I de Portugal, pel navegant de Galícia João da Nova. El 1502 el navegant portuguès Estêvão da Gama visità l'illa veïna i l'anomenà da Trindade.[1] Les illes van pertànyer a Portugal fins a la independència del Brasil. El 1890, el Regne Unit ocupà Trindade, però l'abandonaren el 1896, després d'un acord.

Característiques[modifica]

Ilhas de Martim Vaz[modifica]

És un grup d'illes format per l'illa principal (Martim Vaz, amb una altitud màxima de 175 metres), dos illots inaccessibles (Ilha do Norte, amb altitud màxima de 65 metres i Ilha do Sul, amb màxima de 122 metres) i diverses roques menors, com eel Rochedo Agulha, distribuïts per 48 km a l'est de Trindade, fent una superfície total de 0,3 km² (30 hectàrees).

La vegetació és predominantment reptant amb presència d'arbusts rars modelats pel vent que és molt freqüent constant. Entre la fauna hi ha crancs i aranyes endèmiques i centenars d'espècies d'ocells migrants.

Hi ha altes probabilitats de naufragi de les embarcacions. L'única manera segura de desembarcar-hi és amb helicòpter, ja que les illes són verticals però planes a la part de dalt.

Ilha de Trindade[modifica]

Escut d'armes de Trindade (1895)

Trindade és una illa volcànica.Fa 9,2 km² de superfície.

Mapa de l'illa de Trindade a l'obra The Cruise of the Alerte d'E. F. Knight.

Referències[modifica]

  1. Lucas Cembranelli «Ilha da Trindade - História». .

Bibliografia[modifica]

  • ALVES, R. J. V. 1998. Ilha da Trindade e Arquipélago Martin Vaz - Um Ensaio Geobotânico. Niterói: Serviço de Documentação, Marinha do Brasil, DHN. 144 pp.
  • MARINHO, Antônio; JANSEN, Roberta. Ilhas do Brasil: O Brasil além das 200 milhas. O Globo, 12 de Outubro de 2008. p. 59-60.
  • JANSEN, Roberta. Ilhas do Brasil: Desafio para os navegantes. O Globo, 13 de Outubro de 2008. p. 23-24.
  • MARINHO, Antônio; JANSEN, Roberta. Ilhas do Brasil: Os donos das ilhas. O Globo, 14 de Outubro de 2008. p. 35-36.
  • MARINHO, António; JANSEN, Roberta. Ilhas do Brasil: Onde o Brasil é mais jovem. O Globo, 15 de Outubro de 2008. p. 33.
  • SOUSA, Manuel de Faria e Ásia Portuguesa. 1675

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Trindade i Martim Vaz