Trobada LAN

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Imatge d'una LAN party del 2004

Una Trobada LAN (en anglès, LAN party) és un esdeveniment que reuneix un grup de persones amb els seus ordinadors per jugar, compartir i intercanviar informació.

El nom prové de la forma en què s'interconnecten els ordinadors: mitjançant una xarxa local, que permet trespassar dades a altes velocitats. Tot i que hi ha diferents "variacions" de LAN, és a dir, i han xarxes sense fils i xarxes cablejades, en les LAN parties se solen usar xarxes cablejades per evitar les interferències de les xarxes sense fils i per obtenir més velocitat i rendiment.

A Xile, aquests events es coneixen com a "Tarreos" (aludint l'ordinador com el "tarro"). A Colòmbia simplement es coneixen com a LAN o "lanes".

Normalment una LAN Pary és una instància on un grup de gent conviu i es diverteix jugant a videojocs en xarxa entre ells, o intercanviant fitxers mitjançant la xarxa.

En línies generals hi ha tres tipus de LAN parties:

  • LAN parties amb ànim de lucre: Es refereixen a empreses o negocis que ofereixen LAN parties per un preu específic amb ànim de lucre. Generalment montar l'espai físic (l'espai on es reuneixen els participants), connectivitat (una infraestructura de xarxa ja montada i permanent) i utileria (cadires, taules, etc.). A aquest tipus de LAN parties hi assisteixen persones individuals, visitants casuals, asidus i ocasionalment Clans de jocs per jugar o practicar.
  • LAN parties ocasionals de gran assistència: Són events amb un gran nombre d'assistents els quals solen ser coneguts o atrets per altres participats però a causa del gran nombre d'assistents és impossible que tots es coneixen. Hi ha una organització, generalment formal, que s'encarrega del montatge de l'esdeveniment llogant un loc, infraestructura de xarxa (controladors i switches), fer compres d'alimentació bàsica (en alguns casos) i fer la convocatoria de participants. Aquests tipus de LAN parties massives es realitzen de forma ocasional depenent en alguns casos de dates específiques com dies de festa o dies històriques per l'organitzacio.
  • LAN parties caseres: Tècnicament parlant va ser el primer tipus de LAN party que va existir. Els participants solen ser amics i es reuneixen amb certa regularitat en algun lloc que pot ser una casa, el garatge o el local d'un d'ells. Tot i que alguns casos cobren, l'objecte d'aquest és pagar l'alt consum energètic. Normalment algún té el concentrador o switch usat per la connexió i tots han de portar el seu propi ordinador, sent aquest l'objecte de les reunions. Tot i que podrien reunir-se a un lloc especialitzat sense recorrer a l'inconvenient de portar l'ordinador, l'adecuació del lloc i muntar la xarxa, l'objecte d'aquestes LAN parties és que l'ambient es converteix en privat, ja que tots els assistens són amics o coneguts la qual cosa permet un ambient molt diferent al que pot oferir un negoci dedicat a això.

L'objectiu d'assistir a les parties és connectar directament el teu ordinador al d'altres persones i aconseguir velocitats d'interconnexió molt altes. Gràcies a aquesta velocitat es pot jugar multijugador pràcticament a temps real així com intercanviar fitxers molt ràpidament.

Per aconseguir això, els equips s'interconnecten usant les seves targetes de xarxa per enllaçar-se a un Hub o un Switch. Mitjançant aquests equips es gestionen les diverses connexions entre ordinadors, i, en el cas d'haver-n'hi Internet.

Una LAN party, depenent dels assistents i dels organitzadors pot durar des d'unes hores fins a diversos dies.

Òbviament jugar no és l'únic que es fa, se solen compartir coneixements entre els participants, trencant així la impersonalitat d'Internet, coneixent-se en persona.

Algunes parties dels Països Catalans[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Trobada LAN