Trombosi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Trombosis)
Plantilla:Infotaula malaltiaTrombosi
Trombosi arterial aguda de la cama dreta (observeu la coloració blava) modifica
Tipustrastorn hematològic, malaltia vascular, oclusió vascular, embolisme i trombosi i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatangiologia, cirurgia vascular i hematologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
Classificació
CIM-10I80-I82
CIM-9437.6, 453, 671.5, 671.9
Recursos externs
Enciclopèdia Catalana0148529 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD013927 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC2586211 i C0040053 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:0060903 Modifica el valor a Wikidata

La trombosi (grec: θρόμβωσις) és la formació d'un coàgul sanguini a l'interior d'un vas sanguini (una vena o una artèria) i que creix a la paret d'aquest vas. Les causes poden ser diverses, com una ruptura traumàtica, una disminució de proteïnes trombòfiles, l'arterioesclerosi o d'altres. Una trombosi pot causar, tot i que no forçosament, una embòlia, un accident vascular cerebral o un infart de miocardi.

Una embòlia és la presència d'un èmbol (un cos orgànic) als vasos sanguinis. Una de les seves causes pot ser una trombosi, si la placa es desprèn de la paret del vas sanguini i "navega" pel mig d'aquest, funcionant com un èmbol que produeix fronts d'ones al fluid sanguini. Però altres coses alienes a la trombosi poden produir èmbols, per exemple, un cristall de colesterol, un coàgul infecciós, etc.

El coàgul no té per què produir una embòlia, pot ser que es propagui cap al cor, sense formar trombus (que faria d'èmbol). O també pot simplement dissoldre's o ser recanalitzat a la massa muscular, el greix o un altre teixit.[1]

Patologia[modifica]

La trombosi és la primera causa de mort als països occidentals.[2] En el 60% de casos les causes són genètiques. Segons l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, una mutació (alteració) en un gen particular augmenta el risc de trombosi de tal manera que és el factor genètic de risc més important per patir aquesta malaltia. Un 17% de persones a Espanya es veu afectat, segons ells, per a aquesta mutació. Concretament es tracta de la mutació C46T del gen del factor XII, una proteïna molt important de la coagulació sanguínia. Aquesta mutació es pot heretar.[2]

Classificació[modifica]

Hi ha dues formes diferents de la trombosi, la trombosi venosa i la trombosi arterial, cadascuna de les quals pot ser presentat per diversos subtipus.

Trombosi arterial[modifica]

Trombosi coronària

La trombosi arterial és la formació d'un trombe en una artèria, sovint sobre una placa d'ateroma (i així s'anomena aterotrombosi). En la majoria dels casos, amb trombosi arterial segueix la ruptura de la placa d'ateroma.

Trombosi venosa[modifica]

La trombosi venosa és la formació d'un trombe dins d'una vena. Hi ha diverses malalties que poden ser classificats dins d'aquesta categoria:

Referències[modifica]

  1. Robbins Basic Pathology, de Vinay Kumar, Abul K. Abbas, Nelson Fausto i Richard Mitchell. 2007. ISBN 978-1-4160-2973-1 (anglès)
  2. 2,0 2,1 Científics catalans identifiquen el factor genètic de la trombosi
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Trombosi

Vegeu també[modifica]