Tsintaosaure

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTsintaosaure
Tsintaosaurus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreOrnithischia
FamíliaHadrosauridae
SubfamíliaLambeosaurinae
GènereTsintaosaurus Modifica el valor a Wikidata
Mida

El tsintaosaure (Tsintaosaurus, "rèptil de Tsingtao") és un gènere representat per una única espècie (Tsintaosaurus spinorhinus) de dinosaure ornitisqui hadrosàurid, que va viure a finals del període Cretaci, fa uns 70 milions d'anys, al Maastrichtià, en el que actualment és Àsia. Les seves restes fòssils s'han trobat a la província Xina de Shandong. El tsintaosaure mesurava fins a 10 metres de longitud i al voltant de 3,6 d'alçada, i podia arribar a pesar 3 tones.[1] Tenia la boca plena de dents apropiades per a esmicolar la vegetació de la qual s'alimentava. Les seves mans presentaven quatre dits i tenia una llarga cua. Aquest dinosaure caminava sobre les quatre potes, encara que podia aturar-se i recolzar-se sobre les dues potes del darrere per a menjar i vigilar l'entorn a l'aguait de predadors.

Es creu que habitava en un ambient lacustre i, probablement, vivia en ramats. En un principi els investigadors van col·locar una pua en forma de banya sobre el seu front de manera perpendicular al crani. El tsintaosaure és conegut com el "dinosaure unicorn", tot i que encara hi ha dubtes de per a què servia el corn. També es creu que tenia una espècie de vela, sostinguda per la banya. Probablement podria haver sigut emprada durant el seguici, per trobar una femella, o com a caixa de so per a produir sons, com la del famós Parasaurolophus. Temps després es va corregir l'error, deixant obsoleta l'antiga imatge de Tsintaosaurus .[2] Tsintaosaurus va ser anomenat l'any 1958 en honor de la ciutat de Tsingao, dins de la província de Shandong, Xina, on va ser trobat. L'espècie tipus és T. spinorhinus , descrita per primera vegada per C. C. Young.

Tsintaosaurus pot formar un clade dins els lambeosaurins conjuntament amb els gèneres europeus Pararhabdodon i koutalisaure .[3]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. Buffetaut, E. and Tong, H. (1993). " Tsintaosaurus spinorhinus Young and Tanius sinensis Wiman: a preliminary comparative study of two hadrosaurs (Dinosauria) from the Upper Cretaceous of China." C.R. Academy of Science Paris , sèries 2. 317:1255-1261.
  2. Albert Prieto-Marquez and Jonathan R. Wagner, 2009. Pararhabdodon isonensis and Tsintaosaurus spinorhinus: a new clade of lambeosaurine hadrosaurids from Eurasia. Cretaceous Research, 30:1238-1246
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tsintaosaure