Tsultrim Gyatso

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTsultrim Gyatso
Biografia
Naixement25 abril 1816 Modifica el valor a Wikidata
Litang County (Xina) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort30 setembre 1837 Modifica el valor a Wikidata (21 anys)
Lhasa (Tibet) Modifica el valor a Wikidata
10è Dalai-lama

← Lungtok GyatsoDalai Lama 11 Khedrub Gyatso (en) Tradueix → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióBudisme tibetà i Rimé movement (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, escriptor Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsNgawang Nyendrak (en) Tradueix, Lozang Jampal (en) Tradueix, Gyalwang Chöjé Lozang Trinlé Namgyal (en) Tradueix, Jampal Yeshe Tenpé Gyaltsen (en) Tradueix, Ngawang Chopel (en) Tradueix i Ngawang Jampel Tshülthrim Gyatsho (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
AlumnesTatsak 09 (en) Tradueix, O Rö Shyab Drung Lozang Tenpé Gyaltsen (en) Tradueix, Pema Tendzin (en) Tradueix, Ngawang Yeshe Tubten (en) Tradueix i Könchok Tenpé Gyaltsen (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósGelug Modifica el valor a Wikidata

Tsultrim Gyatso (Transliteració Wylie:tshul khrim rgya mtsho, pinyin: Cüchim Gyaco,xinès :楚臣嘉措) (Litang, 25 d'abril de 1816 - Lhasa, 30 de setembre de 1837) va ser el 10è Dalai-lama.

Tsultrim Gyatso va néixer el 29 de març de 1816 a Litang, un poble de la regió Kham. Els seus pares eren Lobsang Dakpa i Namgyal Bhuti.

En 1822 va ser reconegut com la reencarnació del Dalai Lama anterior (fou el primer Dalai Lama insaculat amb el procediment de l'urna daurada), i va ser entronitzat al Palau de Potala, prenent el nom de Tsultrim Gyatso.

Va estudiar filosofia budista a la universitat de Drepung. En 1835 va prendre els vots de l'orde Gelong. Era estimat pel poble comú, mentre que entre la noblesa tibetana es feia impopular per l'augment constant dels impostos.[1] Durant el seu regne no es van produir grans canvis. Es va reconstruir el palau de Potala.

Tsultrim Gyatso, que sempre havia estat malaltís, va morir l'1 de setembre de 1837 a Potala (suposadament morí somrient assegut en la postura tradicional de Buda), després d'una malaltia que havia començat unes setmanes abans. És possible que la seva mort es produí a causa d'enverinament progressiu.

Segons una altra versió, morí de seguida quan el sostre del seu compartiment s'esfondrà. Fou el segon Dalai Lama successiu que moria jove, abans d'haver assumit plens poders.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]


Precedit per:
Lungtok Gyatso
10è Dalai Lama
18161837
Succeït per:
Khedrup Gyatso