Tuatara

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tuatares)
Infotaula d'ésser viuTuatara
Sphenodon Modifica el valor a Wikidata

Sphenodon punctatus Modifica el valor a Wikidata
Període
Cretaci inferior - Recent,
106 Ma-0 Ma
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreRhynchocephalia
FamíliaSphenodontidae
GènereSphenodon Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1831
Espècies
Distribució

negre: distribució (nord de Nova Zelanda)
Endèmic de
Mida

La tuatara (Sphenodon punctatus) és una espècie de sauròpsid (rèptil) lepidosaure de l'ordre del rincocèfals. És originari i endèmic de Nova Zelanda. Pertany a l'ordre Sphenodontia.[1][2]

És una espècie molt primitiva, que va tenir el seu zenit fa 200 milions d'anys (en l'època dels dinosaures i abans) que encara sobreviu, amb aspecte de llangardaix i que viu en galeries excavades. Mesura uns 70 cm de llargada i és insectívor i carnívor. Té les dents anteriors molt grans i esmolades, el seu tipus de dentició és únic entre totes les espècies vives. Dels rèptils actuals, és l'únic que no té un òrgan copulador i qui té una temperatura corporal més baixa (16 - 21 °C). Encara que es pugui considerar un fòssil vivent, en realitat ha experimentat molts canvis evolutius respecte als seus antecedents del Mesozoic.

El nom de tuatara deriva de l'idioma maorí i significa puntes a l'esquena.[3]

La tuatara és de gran interès per a l'estudi de l'evolució de llangardaixos i serps, i per la reconstrucció de l'aspecte i hàbits dels primers diàpsids (el grup que inclou aus i cocodrils).

El genoma de la tuatara ens permet explorar característiques ancestrals de mamífers i rèptils; especialment pel que fa al control de la temperatura corporal, receptors olfactius, visió nocturna i longevitat.[4]

Referències[modifica]

  1. «Tuatara». New Zealand Ecology: Living Fossils. TerraNature Trust, 2004. [Consulta: 10 novembre 2006].
  2. «Facts about tuatara». Conservation: Native Species. Threatened Species Unit, Department of Conservation, Government of New Zealand. [Consulta: 10 febrer 2007].
  3. «The Tuatara». Kiwi Conservation Club: Fact Sheets. Royal Forest and Bird Protection Society of New Zealand Inc., 2007. [Consulta: 2 juny 2007].
  4. Gemmell, Neil J.; Rutherford, Kim; Prost, Stefan; Tollis, Marc; Winter, David «The tuatara genome reveals ancient features of amniote evolution» (en anglès). Nature, 05-08-2020, pàg. 1–7. DOI: 10.1038/s41586-020-2561-9. ISSN: 1476-4687.