Tul·li Hostili

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tul·li Hostili (673-642 aC); en llatí Tullius Hostilius va ser el tercer rei de Roma i el segon d'origen sabí. Conquerí Alba Longa ajudat per la gens Horàcia. Se li atribueix també la creació de la institució dels fecials (en llatí fetiales) i la de la cúria. Se'l considera el fundador de la tercera tribu romana els luceres. Era nét de Host Hostili, i fil d'un Hostili desconegut. El seu regnat se situa en dates variables vers 673/670 aC a 642/638 aC. Va succeir a Numa Pompili després de l'interregne, sent elegit pel poble com a rei. El seu regnat es caracteritzà per la seva agressivitat envers les ciutats veïnes.

Sense cap raó aparent, Tul·li Hostili va declarar la guerra a Alba Longa i se la va fer vassalla després d'un duel entre els seus representants, narrat a la llegenda com el combat dels tres Horacis contra els tres Curiacis, en la que els primers (dels que només va sobreviure un) van vèncer als segons a la Fossa Cluilia. Davant la inactivitat de l'exèrcit albà davant les revoltes d'algunes ciutats etrusques (Fidenes i Veïs), va acusar el rei d'Alba, Mettius Fufetius, de traïció a Romava ordenar que Alba Longa fos arrasada tot i que als seus habitants se'ls hi va concedir la ciutadania romana (va portar la seva població a Roma on els va donar el turó Celi com a residència). No obstant se sap que Alba va subsistir com estat i fou membre de la lliga llatina fins al 338 aC quan es va dissoldre.

Va derrotar llavors a Fidenes i Veis i va combatre també als sabins al que acusava d'enganyar a comerciants romans. Es va aliar a llatins i hèrnics. Quan va anar a Alba per demanar el favor dels deus va ser fulminat per Júpiter. La seva tomba hauria estat al turó Veli. De les llegendes sembla que va assignar terres als sacerdots i al patriciat, que va instituir nous festivals religiosos, i va augmentar el nombre de cavallers


Precedit per:
Numa Pompili
Rei de Roma
673642
Succeït per:
Anc Marci