Turó de Montigalà

Infotaula de geografia físicaTuró de Montigalà
Imatge
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaBadalona (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 27′ 53″ N, 2° 13′ 52″ E / 41.46478°N,2.23114°E / 41.46478; 2.23114
Dades i xifres
Altitud152 m Modifica el valor a Wikidata
Prominència32 m Modifica el valor a Wikidata
Isolament1,16 km Modifica el valor a Wikidata
Materialgranodiorita Modifica el valor a Wikidata

El turó de Montigalà és una muntanya de 152[1] metres que es troba al municipi de Badalona (Barcelonès) en el barri homònim, al qual va donar el nom. Al seu cim s'hi situa la Creu de Montigalà, monument col·locat per les Festes Constantinianes de 1913, que commemoraven l'Edicte de Milà de 313.

Topònim[modifica]

En la bibliografia culta s'empra Montigalar, almenys fins ben entrat el segle xx.[2] D'altra banda, Alcover i Moll esmenten també la mateixa forma de Montigalar en el seu diccionari com una deformació de l'original Mont Aguilar, per metàtesi. Sembla que al segle xi la muntanya apareix anomenada com mons aquilaris en diversos documents.[3] Formes derivades com aquila, aquilaris i aquilaria es remunten, com a mínim, des del segle vi. Per tant, és un topònim antic que fa referència a una àguila. Tanmateix és freqüent aquest tipus de topònims en muntanyes punxegudes amb forma d'agulló.[2]

Restes arqueològiques[modifica]

Segons Josep Barriga, l'any 1776:

« amb motiu de plantar vinya, s'hi van trobar algunes criptes que contenien uns cossos de figura gran i quasi agegantades, i encara que la major part eren cendre, es veien alguns ossos i es conservaven unes com llances; miraven a orient... »

A més a més, gravada a la roca hi havia, com una ara dedicada al Sol, amb una inscripció llatina que resava: SOLI SACRUM A P ABASC·ANTUS. L'última part, possiblement era el nom d'una persona d'origen ibèric.[4]

Referències[modifica]

  1. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
  2. 2,0 2,1 TARADELL, M. (dir.); PREVOSTI,M. Edicions Universitat de Barcelona. Fontaments: prehistòria i món antic als Països Catalans 9, 1996, p. 347 [Consulta: 25 maig 2013]. 
  3. ALCOVER, A. M., MOLL, F. de B.. «"Diccionari català-valencià-balear». Institut d'Estudis Catalans. Arxivat de l'original el 26 d’agost 2004. [Consulta: 25 maig 2013].
  4. Soler i Amigó, Joan «Reportatge: “Un segle de la Creu de Montigalà”». el TOT Badalona [Consulta: 25 maig 2013].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Turó de Montigalà