Turbel·laris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTurbel·laris
Turbellaria Modifica el valor a Wikidata

Pseudobiceros hancockanus
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumPlatyhelminthes
ClasseTurbellaria Modifica el valor a Wikidata
Ehrenberg, 1831
Ordres

Els turbel·laris (Turbellaria) constitueixen una de les subdivisions tradicionals de l'embrancament dels platihelmints (cucs plans), i inclouen tot els subgrups que no són exclusivament paràsits.[1] Se'n coneixen unes 4.500 espècies.

Característiques[modifica]

La majoria fan entre 0,5 mm i 50 mm de longitud, tot i que poden arribar a 600 mm.[2] Presenten el cos aplanat i amb forma de cinta o fulla. No tenen sistema respiratori i circulatori i per tant depenen de la difusió pel transport intern. Tanmateix, moltes de les formes més petites són rodones en secció.

Història natural[modifica]

La majoria de turbel·laris són depredadors, i tots viuen a l'aigua o en ambients terrestres humits. La majoria de les espècies es reprodueixen sexualment i, amb poques excepcions, són hermafrodites simultànies.

Classificació[modifica]

Les classificacions tradicionals divideixen els platihelmints en quatre grups: els turbel·laris (de vida lliure) trematodes, monogenis i cestodes (aquests tres exclusivament paràsits). Els acelomorfs i el gènere Xenoturbella en un principi es van incloure dins el grup dels turbel·laris, però ja no es consideren ni platihelmints. Tots els platihelmints exclusivament paràsits formen un grup monofilètic, els neodermats, i hi ha consens en què descendeixen d'un petit subgrup de turbel·laris de vida lliure. És per això que els turbel·laris són considerats com un grup parafilètic i està en desús.[3]

Referències[modifica]

  1. Díaz i Santos, 1998, p. 102.
  2. Díaz i Santos, 1998, p. 103.
  3. Hinde, R.T.,. «The Platyhelminthes». A: Anderson, D.T.,. Invertebrate Zoology. Oxford University Press, 2001, p. 58–80. ISBN 0195513681. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Turbel·laris
  • Díaz, J.; Santos, T. Zoología: Aproximación evolutiva a la diversidad y organización de los animales (en castellà). Editorial Síntesis, 1998. ISBN 84-7738-591-2.