Piuet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tweety Pie)
Infotaula personatgePiuet

Modifica el valor a Wikidata
Tipuscanari antropomòrfic
personatge animat
personatge de Looney Tunes Modifica el valor a Wikidata
Creat perRobert Clampett Modifica el valor a Wikidata
Data de creació22 novembre 1942 Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraLooney Tunes Modifica el valor a Wikidata
Universunivers de Looney Tunes i univers d'Space Jam Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part deSilvestre i Piuet Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: bfe2e89a-d8f9-4437-a20e-51f70de4bbef Discogs: 1241679 Modifica el valor a Wikidata

Piuet[1] (en anglès, Tweety), conegut popularment com a Piolín (la seva forma castellana), és un personatge de dibuixos animats dels estudis Warner Bros.[2] que apareix a les sèries de curts d'animació Looney Tunes i Merrie Melodies. És un pardal de gènere masculí, presumiblement un canari, si bé a algun curt s'han referit a ell com "un rar espècimen". El seu enemic a la majoria dels curts on apareix és El gat Silvestre. Durant l'època daurada de l'animació estatunidenca va aparèixer a 48 curtmetratges.

Piuet va ser creat per Bob Clampett per al curtmetratge A Tale of Two Kitties, la primera aparició d'en Piuet amb un disseny diferent a l'actual: era igualment un pardalet xicotet però encara no tenia plomes, apareixent la seua pell de color rosa.

El 1947, Friz Freleng va dirigir el curt Tweety Pie, que no només va ser el primer curt on en Piuet compartiria protagonisme amb El gat Silvestre, sinó que també va ser el curt on es va introduir el disseny definitiu d'en Piuet, amb plomes grogues, per satisfer els censors, a qui no agradava que el xicotet pardal isquera nu. Aquest curtmetratge va guanyar un Premi Oscar a millor curtmetratge animat.

Tendències socials en mitjans audiovisuals[modifica]

#FreePiolin[modifica]

Durant l'Operació Anubis, orquestrada pel Govern espanyol per tractar d'impedir el referèndum d'autodeterminació de Catalunya de l'u d'octubre de 2017, el personatge del Piuet assolí un nivell de popularitat màxim a Twitter i les diferents xarxes socials gràcies a la popularitat de la campanya #FreePiolin. Aquesta comptà amb la participació tant de polítics com usuaris anònims, generalment amb un to humorístic.[3]

L'origen d'aquest fenomen fou el fet que un elevat nombre d'efectius del cos de policia espanyol de la Guàrdia Civil s'allotjaren en un creuer recobert amb imatges del Piuet i altres personatges de Warner Bros, durant la seva estada des del dia 20 de setembre fins al 16 de novembre.[4][5]

Uns dies més tard, es va intentar impedir la visió dels personatges amb una sèrie de lones, a petició de Warner Bros.[6] Aquest fet provocà una segona onada de popularitat de la campanya, afegint altres hashtags com #totssompiolin.[7]

També es popularitzà un muntatge que unia una de les campanyes d'Òmnium Cultural i Crida per la Democràcia amb el personatge, que se seguí usant com emblema durant les diferents mobilitzacions del procés.

Referències[modifica]

  1. «Piuet». Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals [Consulta: 25 setembre 2017].
  2. Beck, Jerry «Tweety - Male or Female?». Cartoon Brew, 27-05-2005 [Consulta: 25 setembre 2017].
  3. Moreno, Marisu «Cachondeo en redes con el barco Piolín» (en castellà). elplural.com, 22-09-2017.
  4. País, Ediciones El «La Policía Nacional se aloja en Barcelona en un barco adornado con Piolín y Silvestre» (en castellà). Verne, 22-09-2017.
  5. País, El «El ‘barco de Piolín' abandona Barcelona vacío de policías» (en castellà). EL PAÍS, 16-11-2017.
  6. «Fue la Warner y no Interior quien pidió ocultar a Piolín del barco de la Policía» (en castellà). El Huffington Post, 27-09-2017.
  7. BARCELONA, EL PERIÖDICO / «Interior cubre con lonas los dibujos de Piolín en los barcos del puerto» (en castellà). elperiodico, 24-09-2017.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Piuet