Twirling baton

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Twirling baton és una de les disciplines del twirling que consisteix a fer coreografies gimnàstiques amb un bastó metàl·lic seguint el ritme de la música. El terme twirling deriva de l'anglès twirl que vol dir rotar.

Descripció de la disciplina[modifica | modifica el codi]

Aquesta disciplina es basa en la gimnàstica, la dansa i la utilització del bastó. És un esport que associa els moviments dels bastons classificats per categories (rotacions, llançaments, maneig general) així com els moviments de gimnàstica rítmica. Consisteix a presentar una coreografia sobre música d'1 minut 30 a 3 minuts 30. Visualment el twirling baton és semblant als espectacles de majorettes, però es diferencia pel seu caràcter esportiu i competitiu.

L'esportista és avaluat per uns jutges (de tres a cinc) que li atribueixen dues notes (una artística i una altra tècnica) sobre 10 per als solos i sobre 100 per als duos i equips. Els equips estan formats per sis, vuit o dotze esportistes. Els barems de notació són diferents d'una federació a una altra. Tanmateix en tots els casos s'aplica una penalització si cau el bastó.

El campionat del món té les següents disciplines:

  • Estil lliure: Sènior Femení i masculí, Júnior Femení i masculí
  • Parelles: Sènior i Júnior
  • Equips: 6 o més esportistes

En altres competicions hi ha la modalitat de grups amb 9 o més esportistes competint conjuntament.

El Twirling baton a Catalunya[modifica | modifica el codi]

La Federació Esportiva Catalana de Twirling es va crear l'any 2004 i després d'uns anys com a membre provisional de la Confederació Europea de Twirling Baton va ser definitivament admesa com a membre de ple dret del màxim organisme europeu el maig de 2007. Prèviament, l'any 2003, Badalona havia acollit els campionats del món. Actualment a Catalunya hi ha 22 clubs, majoritàriament a les comarques de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'àrea metropolitana de Barcelona.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: majorettes