Tilosaure

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tylosaurus)
Infotaula d'ésser viuTilosaure
Tylosaurus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Longitud14 m Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaMosasauridae
SubfamíliaTylosaurinae
GènereTylosaurus Modifica el valor a Wikidata
Marsh, 1872
Nomenclatura
Epònimprotuberància Modifica el valor a Wikidata
Espècies
Vegeu text
Mida

El tilosaure (Tylosaurus, "llangardaix protuberància") és un gènere de sauròpsids (rèptils) escatosos de la família dels mosasàurids que visqueren en el Cretaci superior en el que avui és Amèrica del Nord i Nova Zelanda.

Descripció[modifica]

Els tilosaures eren depredadors marins estretament emparentats amb els varans i les serps. Posseïen fosses nasals en la punta del musell, membres transformats en aletes per nedar ràpid, aleta dorsal i cua poderosa. La seva longitud era de 8 metres fins a 11 metres. Una característica distintiva dels tilosaures era el seu premaxil·lar (musell), del qual reben el seu nom i que podria haver estat emprat per escometre i atordir preses i pels combats intraespecífics.

Entre els tilosaures estava el Tylosaurus proriger que era el més gran de tots els mosasaures (juntament amb el Hainosaurus i el Mosasaurus hoffmannii), aconseguint una longitud màxima de 15 m o més. El contingut d'estómac associat amb espècimens de Tylosaurus proriger indica que aquest ferotge mosasaure tenia una dieta variada, inclosos peixos, taurons, mosasaures més petits, plesiosaures, i aus bussejadores no voladores tals com Hesperornis.

Taxonomia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tilosaure