Tirànids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tyrannidae)
Infotaula d'ésser viuTirànids
Tyrannidae Modifica el valor a Wikidata

Tirà d'ulleres Hymenops perspicillatus
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaTyrannidae Modifica el valor a Wikidata
Vigors, 1825
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Els tirànids (Tyrannidae) són una família d'ocells passeriformes que viuen a Amèrica, tant del Sud com del Nord, malgrat que són majoritàriament de distribució neotropical. Se'ls considera la família d'aus més gran que existeix, amb al voltant de 400 espècies. Són la família amb més diversitat en cadascun dels estats americans, a excepció dels Estats Units i el Canadà. Com es podia esperar d'una família tan gran, els membres varien considerablement, tant en la forma com en els colors. Alguns tirànids s'assemblen superficialment als muscicàpids (Muscicapidae) del Vell Món. Són membres del subordre dels tirans (Tyranni) que no tenen la sofisticada capacitat per al cant de les espècies del subordre Passeri.

La majoria, però no tots, tenen un aspecte poc cridaner, i molts tenen crestes erèctils. La majoria són insectívors, però alguns mengen fruites o petits vertebrats (per exemple, petites granotes). Els membres més petits de la família són Myiornis ecaudatus i Myiornis atricapillus que fan 6.5-6.8 cm de llargària, i un pes de 4.5 g. Són els més petits de tots els passeriformes. El més gran entre els tirànids és Agriornis lividus, que fa 29 cm de llargària i 88 g de pes. Algunes espècies, com Gubernetes yetapa, Tyrannus forficatus i Tyrannus savana són més llargs, però això es deu en gran manera a la cua molt més llarga.

Una sèrie d'espècies antany incloses en aquesta família, avui es classifiquin als titírids (Tityridae).

Taxonomia[modifica]

Aquesta família està formada per 104 gèneres amb 437 espècies, segons la classificació del Congrés Ornitològic Internacional (versió 10.2, 2020):

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tirànids