Ucàs

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Exemple d'un ucàs modern sobre el nomenament d'un ambaixador.

Un ucàs[1] (rus: указ,ukaz, de vegades transliterat com a ukas o ucaz) en la Rússia imperial era una proclamació del tsar, del govern o d'un líder religiós (patriarca) que tenia força de llei. En dret romà es pot traduir ukaz per "edicte" o "decret".

Història[modifica | modifica el codi]

Abans de la Revolució Russa de 1917, el terme s'aplicava a Rússia a un edicte o ordenança, legislativa o administrativa que tenia força de llei. L'ucàs procedia de l'emperador o del Senat, que tenia el poder d'emetre ordenances per tal de dur a terme els decrets existents. Tots aquests decrets van ser promulgats pel Senat. S'assenyalava una diferència entre l'ucàs signat per la mà de l'emperador i el seu ucàs verbal, o ordre, fet en un informe presentat a ell.

Després de la Revolució, les proclamacions governamentals d'ampli abast reberen el nom de "decret" (en rus: декрет, dekret), mentre que el terme ukàs es va reservar per a proclamacions més específiques. Ambdós termes es tradueixen generalment com a "decret" [cal citació].

D'acord amb la Constitució de Rússia, un ucàs és un decret presidencial. Aquesta mena d'ucàs té valor de llei, però no pot alterar les regulacions de les lleis existents, i pot ser reemplaçat per les lleis aprovades per l'Assemblea Federal.[Quan?]

El decret de Caterina I de la creació de l'Acadèmia de Ciències (1725)

La Federació de Rússia[modifica | modifica el codi]

Article principal: Decret Presidencial

El Decret del President de Rússia és una ordenança. Els decrets tenen sovint un caràcter normatiu, la disposició - els actes de l'acció individual. De conformitat amb l'article 90 de la Constitució de la Federació de Rússia el President de Rússia emet decrets i ordres que són vinculants en tota la Federació Russa i no ha de contradir la Constitució de Rússia i les seves lleis federals.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Decret del Presídium del Soviet Suprem de l'URSS en la formació del KGB de l'URSS (1954)

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Segons l'IEC, ucàs és la transcripció normativa. Vegeu aquest enllaç

Bibliografia[modifica | modifica el codi]