Ull d'Horus

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ull d'Horus

L'Ull d'Horus, o Udyat "el que està complet", va ser un símbol de característiques màgiques, protectores, apotropaiques, purificadores, guaridores, símbol solar que encarnava l'ordre, l'estat perfecte. L' Udyat és un símbol d'estabilitat còsmico-estatal. S'associa amb la Lluna.

Mitologia[modifica | modifica el codi]

Horus era fill d'Osiris, el déu que va ser assassinat pel seu propi germà Seth. Horus va mantenir una sèrie d'acarnissats combats contra Seth, per venjar al seu pare. En el transcurs d'aquestes lluites els contendents van patir múltiples ferides i algunes pèrdues vitals, com la mutilació de l'ull esquerre d'Horus. Però, gràcies a la intervenció de Thot, l'ull d'Horus va ser substituït pel Udyat, perquè el déu pogués recuperar la vista. Aquest ull era especial i estava dotat de qualitats màgiques.

Amulet màgic[modifica | modifica el codi]

L'Ull d'Horus, o Udyat, es va utilitzar per primera vegada com amulet màgic quan Horus el va emprar per retornar la vida a Osiris. Va gaudir de gran popularitat en l'Antic Egipte, sent considerat un amulet dels més poderosos: potenciava la vista, protegia i remeiava les malalties oculars, contrarestava els efectes del "mal d'ull" i, a més, protegia als difunts. Com talismà simbolitza la salut, la prosperitat, la indestructibilitat del cos i la capacitat de renéixer.

Textos de les Piràmides: declaració 258, en la piràmide d'Unas.

« ¡El seu mal és expulsat! S'ha purificat amb l'Ull d'Horus. »

Característiques protectores[modifica | modifica el codi]

Penjoll de l' Ull d' Horus

Llibre dels Morts: capítol 112

« L'Ull d'Horus és la teva protecció, Osiris, Senyor dels Occidentals,

constitueix una salvaguarda per a tu: rebutja a tots els teus enemics, tots els teus enemics són apartats de tu.

»

Textos dels Sarcòfags: Encanteri 64

« Et porto l'Ull d'Horus, perquè el teu cor pugui alegrar-se... »
Encanteri 316
« Jo sóc el fer Ull d'Horus, qui va marxar terrible... »

Fraccions Egipcies[modifica | modifica el codi]

L'ull d'Horus Udyat: els primers nombres racionals.

Els egipcis van utilitzar un sistema molt antic per a representar fraccions en mesures agràries de superfície i volum, basat en les divisions entre dos 1 / 2. Els signes de les fraccions més grans van ser presos de les parts que componien el jeroglífic de l'Ull d'Horus.

Cada fracció es representava mitjançant una grafia del jeroglífic de l'ull:

D11
= \frac{1}{2}
D12
= \frac{1}{4}
D13
= \frac{1}{8}
D14
= \frac{1}{16}
D15
= \frac{1}{32}
D16
= \frac{1}{64}

L'Ull de Ra[modifica | modifica el codi]

Ull de Ra

Tot i que poden semblar idèntics, l'ull de Ra es representa de forma invertida (és l'ull dret i no l'esquerre com l'ull d'Horus). L'ull de Ra també s'anomena Ull d'Aton i Ull de l'Est. Simbolitza el disc solar i s'identifica amb les deïtats solars, com Ra, Amon-Ra, Ra-Horakty i Aton entre d'altres. També està relacionat amb algunes deeses, que s'identifiquen amb ell per a adquirir-ne els poders, són sempre o bé les filles o bé les parelles de Ra.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ull d'Horus Modifica l'enllaç a Wikidata