Ullmannita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralUllmannita

Cristalls d'ullmannita de la mina Masaloni, San Vito, ciutat metropolitana de Càller, Sardenya, Itàlia
Fórmula químicaNiSbS
EpònimJohann Christoph Ullmann Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Storch und Schöneberg, Gosenbach, Siegerland, Rin del Nord-Westfàlia, Alemanya
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.02.EB.25
Nickel-Strunz 9a ed.2.EB.25 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.18 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.12.3.3
Heys3.11.38
Propietats
Sistema cristal·lícúbic
Estructura cristal·linaa = 5.91(2) Å; Z = 4
Grup puntualisomètrica tetratoidal P213
Grup espacialgrup espacial 198 Modifica el valor a Wikidata
Colorblanc argent, gris acer
Maclesmacles de penetració sobre {110}
Exfoliacióperfecta en {001}
Fracturadesigual
Tenacitatfràgil
Duresa5 a 5,5
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllagris fosca
Diafanitatopaca
Gravetat específica6,65 a 6,85
Densitat6,7
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1843
SímbolUll Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La ullmannita és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al grup de la cobaltita.[2] Rep el seu nom del químic i mineralogista Johann Christoph Ullmann (1771-1821).

Característiques[modifica]

La ullmannita és un sulfur de níquel i antimoni, que cristal·litza en el sistema cúbic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 5 i 5,5. Forma una sèrie de solució sòlida amb la willyamita (CoSbS), en la qual la substitució gradual del níquel per cobalt va donant els diferents minerals de la sèrie. A més dels elements de la seva fórmula, sol portar com impureses: ferro, cobalt, arsènic i bismut.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la ullmannita pertany a «02.EA: Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:2, amb Fe, Co, Ni, PGE, etc.» juntament amb els següents minerals: aurostibita, bambollaita, cattierita, erlichmanita, fukuchilita, geversita, hauerita, insizwaita, krutaita, laurita, penroseita, pirita, sperrylita, trogtalita, vaesita, villamaninita, dzharkenita, gaotaiita, alloclasita, costibita, ferroselita, frohbergita, glaucodot, kullerudita, marcassita, mattagamita, paracostibita, pararammelsbergita, oenita, anduoita, clinosafflorita, löllingita, nisbita, omeiita, paxita, rammelsbergita, safflorita, seinäjokita, arsenopirita, gudmundita, osarsita, ruarsita, cobaltita, gersdorffita, hol·lingworthita, irarsita, jolliffeita, krutovita, maslovita, michenerita, padmaita, platarsita, testibiopal·ladita, tolovkita, willyamita, changchengita, mayingita, hollingsworthita, kalungaita, milotaita, urvantsevita i rheniita.

Formació i jaciments[modifica]

Apareix al costat d'altres minerals del níquel en filons hidrotermals. Sol trobar-se associada a altres minerals com: niquelina, gersdorffita, pentlandita, calcopirita, pirrotita, galena, tetraedrita o discrasita. Als territoris de parla catalana ha estat descrita a la mina Serrana (El Molar, Priorat)[3] i a les mines de Cierco (Vilaller, Alta Ribagorça).[4]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ullmannita
  1. «Ullmannite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 febrer 2015].
  2. «Cobaltite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 febrer 2015].
  3. Bareche, Eugeni «Mines de Catalunya: Falset (Tarragona)». Mineralogistes de Catalunya, 3, 5, 1986, pàg. 135-137 [Consulta: 6 febrer 2024].
  4. Tritlla, J.; Hanan, B. «Cierco Pb-Zn-Ag Vein Deposits: Isotopic and Fluid Inclusion Evidence for Formation During Mesozoic Rifting in the Pyrenees of Spain». Economic Geology, 91, 3, 1996, pàg. 497-506 [Consulta: 6 febrer 2024].