Muntanyes Uluguru

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Uluguru)
Infotaula de geografia físicaMuntanyes Uluguru
Imatge
Vista de la Serralada Uluguru
TipusSerralada i kata de Tanzània Modifica el valor a Wikidata
EpònimLuguru people (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaMorogoro (Tanzània) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMorogoro, Tanzània
Map
 7° 10′ S, 37° 40′ E / 7.17°S,37.67°E / -7.17; 37.67
SerraladaEastern Arc Mountains (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud2630 m

Les muntanyes Uluguru són una serralada a Tanzània oriental, a l'Àfrica, que rep aquest nom de la tribu dels Luguru.[1] La porció principal de les Muntanyes Uluguru és una carena que va aproximadament en direcció nord - sud i s'eleva a 2630 m d'altitud en el seu punt més alt.[2] Hi ha uns 50 pobles tocant el límit dels seus boscos i més de 151.000 que habiten dins de l'àrea de les muntanyes.

Geografia[modifica]

Vista panoràmica de les muntanyes Uluguru

Les Uluguru s'endinsen 200 km cap a l'interior des de l'oceà Índic. Són part d'una cadena de muntanyes a l'Àfrica Oriental col·lectivament anomenades les Muntanyes de l'Arc Oriental, que inclouen els Turons de Taita, les Muntanyes Pare, les Muntanyes Usambara, les Muntanyes Nguru, Rubeho, Ukaguru, les Muntanyes Udzungwa i les Muntanyes Mahenge.

Vegetació[modifica]

Plantació de Sisal als afores de Morogoro. Les Uluguru es veuen al fons.

La vegetació de la carena principal de les Uluguru i dels blocs exteriors és extremadament variable. Abasta des d'hàbitats de bosc costaners més aviat secs, a selves de transició, fins a boscos de muntanya i alta muntanya.

Clima[modifica]

Climàticament, les muntanyes Uluguru reben la humitat que passa cap a l'interior des de l'oceà Índic, i els vessants orientals estan especialment humits, amb precipitacions estimades sobre 3000 mm l'any, tot i que tots els mesos plou una mica.[3]

Captació d'aigua[modifica]

Corrent a les Muntanyes Uluguru que forma el riu Ruvu

Els boscos de les muntanyes proporcionen les àrees de captació pels corrents i rius. Aquesta aigua flueix principalment dels cims plens de boscos de les Uluguru, amb els corrents que s'uneixen per formar el riu Ruvu, que proporciona el subministrament d'aigua a la ciutat de Dar es Salaam. La majoria de la població veïna, al voltant de 3 milions de persones, i les indústries essencials a Tanzània confien en aquest subministrament d'aigua per a la seva supervivència continuada.[4] La pèrdua dels boscos a les Uluguru i qualsevol reducció en potencial de subministrament d'aigua de les muntanyes podria per això tenir un impacte dràstic en el benestar humà i la capacitat industrial de Tanzània.

Població local[modifica]

La població local de les Uluguru són la tribu Waluguru. Han estat vivint a les muntanyes durant uns quants centenars d'anys, venint d'unes altres àrees de Tanzània. La propietat de terra es transmet a través de la línia femenina i les dones són poderoses en la vida del poble, en contrast a unes altres tribus a Tanzània on els homes tenen la terra i prenen la majoria de les decisions sobre el seu ús i direcció.

Biodiversitat[modifica]

Les Uluguru són la llar de més de 100 plantes, 2 ocells, 2 mamífers, 4 rèptils i 6 amfibis que no es troben enlloc més al món. A més a més d'aquests hi ha un nombre gran d'espècies addicional que es troben també només a una o dues altres serralades de l'Arc Oriental, i per això són globalment rares. Les espècies endèmiques inclouen les violetes africanes, i les begònies que són plantes de test populars a la resta del món.

Turisme[modifica]

El sol s'alça sobre una de les muntanyes

Les muntanyes atrauen molts turistes a l'àrea, especialment a causa de la seva proximitat a l'anterior capital i centre econòmic de Tanzània, la ciutat de Dar es Salaam.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Muntanyes Uluguru
  1. Tanzania Tourist Board Arxivat 2008-10-09 a Wayback Machine. (anglès)
  2. Uluguru
  3. «Africa Conservation Uluguru-Tanzania». Arxivat de l'original el 2007-07-12. [Consulta: 15 abril 2012].
  4. «Africa Conservation Uluguru-Conservation and Biodiversity». Arxivat de l'original el 2007-07-12. [Consulta: 15 abril 2012].