Umbriel (satèl·lit)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula objecte astronòmicUmbriel 
Cos esfèric arrodonit amb la meitat esquerra il·luminada. La superfície és fosca i té poc contrast. Només hi ha algunes parts brillants. El terminador es troba lleugerament a la dreta del centre i va de dalt a baix. Un cràter gran amb un anell brillant al seu fons es pot veure a la part superior de la imatge, a prop del terminador. Es veuen un parell de cràters grans amb pics centrals brillants al llarg del terminador a la part superior del cos. La superfície il·luminada està coberta per un gran nombre de cràters. Modifica el valor a Wikidata
Tipussatèl·lit d'Urà i satèl·lit regular Modifica el valor a Wikidata
Descobert perWilliam Lassell Modifica el valor a Wikidata
Data de descobriment24 octubre 1851 Modifica el valor a Wikidata
EpònimUmbriel (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Cos pareUrà Modifica el valor a Wikidata
Dades orbitals
Semieix major a266.300 km Modifica el valor a Wikidata
Excentricitat e0,0039 Modifica el valor a Wikidata
Període orbital P4,14 d Modifica el valor a Wikidata
Velocitat orbital mitjana4,67 km/s (calculada)
Inclinació i0,128 ° Modifica el valor a Wikidata
Característiques físiques i astromètriques
Radi584,7 km[1] Modifica el valor a Wikidata
Magnitud aparent (V)14,5 (banda V) Modifica el valor a Wikidata
Massa1,1717 Yg[2] Modifica el valor a Wikidata
Densitat mitjana1,39 g/cm³ Modifica el valor a Wikidata
Velocitat d'escapament0,52 km/s[a]
Albedo0,26 Modifica el valor a Wikidata

Umbriel és el tercer satèl·lit més gran d'Urà i el més fosc dels seus satèl·lits majors. Va ser descobert per William Lassell el 1851.

Nom[modifica]

Els satèl·lits d'Urà reben els seus noms de personatges de ficció creats per William Shakespeare o Alexander Pope. Umbriel és el nom d'un «esperit crepuscular de la malenconia» en el poema The Rape of the Lock d'Alexander Pope. El seu nom fa pensar en «ombra», un nom molt adequat per a un objecte fosc com Umbriel. Aquest nom va ser suggerit per John Herschel (fill de William Herschel) el 1852, a petició de William Lassell. També s'anomena Urà II.

Característiques físiques[modifica]

Umbriel és un cos de forma esfèrica i fa 1.169 km de diàmetre. Aproximadament, la mateixa mida que Ariel, un altre dels satèl·lits d'Urà. En les fotografies preses per la Voyager 2, que el va visitar el 1986, s'aprecia una superfície rocosa i plena de cràters, força uniforme en tot el satèl·lit. A diferència de les altres llunes d'Urà, els cràters d'Umbriel són foscos, i això fa que la superfície només reflecteixi un 16% de la llum incident. Està compost majoritàriament per gel d'aigua amb parts de roca i metà congelat. La major part d'aquest metà es troba a la superfície. No sembla que hagi tingut activitat geològica des de fa molt de temps.

La característica més destacable d'Umbriel és Wunda, una zona blanca brillant en forma d'anell situada prop de l'equador del satèl·lit. Té 140 km de diàmetre i no se sap amb seguretat què és, però probablement és el terra d'un cràter cobert amb algun tipus de gel. També es coneix un altre cràter anomenat Skind, amb un brillant pic central (vegeu imatge).

Notes[modifica]

  1. Velocitat d'escapament calculada a partir de la massa m, la constant Gravitacional G i el radi r : .

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Umbriel
  1. «NASA FACTS» (en anglès). NASA.
  2. Data de consulta: 5 setembre 2020. URL de la referència: https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/1992AJ....103.2068J.