The Turn of the Screw (Britten)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Un altre pas de rosca (òpera))
Infotaula de composicióThe Turn of the Screw

Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalchamber opera (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CompositorBenjamin Britten Modifica el valor a Wikidata
LlibretistaMyfanwy Piper Modifica el valor a Wikidata
Llengua del terme, de l'obra o del nomanglès Modifica el valor a Wikidata
Basat enUn altre pas de rosca Modifica el valor a Wikidata (Henry James Modifica el valor a Wikidata)
Data de publicació1954 Modifica el valor a Wikidata
PersonatgesFlora (en) Tradueix, Governess (en) Tradueix, Miles (en) Tradueix, Prologue (en) Tradueix, Miss Jessel (en) Tradueix, Peter Quint (en) Tradueix i Mrs. Grose (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena14 setembre 1954 Modifica el valor a Wikidata
EscenariLa Fenice Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 582c7168-17fd-47d7-a317-4bdf3a4f7e34 Modifica el valor a Wikidata

The Turn of the Screw (Un altre pas de rosca) és una òpera de cambra amb pròleg i dos actes de Benjamin Britten amb llibret en anglès de Myfanwy Piper basat en la novel·la homònima de Henry James. S'estrenà al teatre La Fenice de Venècia el 14 de setembre de 1954.

Cada escena és precedida d'una variació sobre el tema a 12 notes de la rosca. L'orquestra és limitada a 13 músics.

Henry James va escriure aquesta tètrica història el 1898 en forma de conte en el que una persona explica als seus amics per la revetlla de Nadal una història escrita per un testimoni directe dels fets.

Britten va escriure aquesta òpera de cambra per al seu English Opera Group, utilitzant una formació orquestral petita i variada i per a un nombre també reduït d'intèrprets.

L'òpera consisteix en un tema, que ja s'escolta en el pròleg, i quinze variacions en la sèrie de dotze notes pròpia del sistema dodecafònic que en aquell moment Britten estava experimentant. Però va més enllà d'aquesta tècnica i estableix un recorregut tonal que va des del la menor fins al la bemoll major.

Argument[modifica]

La història es desenvolupa cap a la fi del segle xix. Dos nens orfes, Flora i Miles, són sota la tutela del seu oncle, el qual, molt ocupat, els envia a Bly, un casal de la campanya anglesa, junt amb la seva assistenta Mrs. Grose. Una dona accepta llavors, no sense temors, ser la institutriu dels nens amb la condició expressa de no molestar mai el seu oncle que viu a Londres.

A poc a poc, van passant esdeveniments estranys mentre unes presències semblen vagar per l'ambient: l'antic criat (Peter Quint) i l'antiga institutriu (Miss Jessel), que havien mort en condicions misterioses i que aparentment tingueren una influència nefasta sobre els nens.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: The Turn of the Screw