Una cambra pròpia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una cambra pròpia (en l'original anglès, A Room of One's Own) és un ampli assaig de l'escriptora Virginia Woolf. Publicat per primera vegada el 24 d'octubre de 1929,[1] l'assaig es basa en una sèrie de conferències que l'escriptora va donar a Newnham College i al Girton College, dues escoles universitàries per a dones a la Universitat de Cambridge l'octubre de 1928. Tot i que aquest ampli assaig tracta sobre les dones, com a escriptores de ficció i també com a personatges de la ficció, el manuscrit per a la sèrie de conferències, anomenat “Dones i ficció” i per tant l'assaig no són considerats de ficció.[2]

L'assaig analitza si les dones són capaces de fer un treball de la qualitat de William Shakespeare, entre altres tòpics. En una part, Woolf es va inventar un personatge fictici, Judith, "germana de Shakespeare", per demostrar que una dona amb el mateix talent que Shakespeare no hauria tingut les mateixes oportunitats que ell per a desenvolupar-lo perquè se'ls tancaven moltes portes a les dones. Woolf també analitza les carreres d'algunes escriptores femenines, incloses Aphra Behn, Jane Austen, les germanes Brontë i George Eliot. L'autora fa una referència molt subtil a alguns dels intel·lectuals més prestigiosos de l'època, i el seu nom híbrid per a la Universitat d'Oxford i la Universitat de Cambridge-Oxbridge, ha esdevingut un terme famós, tot i que no va ser la primera a utilitzar-lo.

Tal com diu Virgínia Woolf, "una dona ha de tenir diners i una cambra pròpia si ha d'escriure ficció" (pàg. 4) i d'aquí ve el nom de l'obra. També parla de la necessitat de qualsevol autor per tenir llicència poètica i la llibertat personal per crear art.

L'obra ha estat traduïda al català per Helena Valentí i publicada a l'editorial Deriva el 1996 (ISBN 9788487981111).

Adaptacions[modifica | modifica el codi]

Patrick Garland en va fer una adaptació per al teatre; també va dirigir a Eileen Atkins en la seva actuació a l'escenari.

L'adaptació televisiva dirigida per Patrick Garland es va emetre a PBS Masterpiece Theatre l'any 1991.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. FAQ: A Room of One's Own, Publishing History. Recuperat el 7 d'agost de 2008.
  2. [enllaç sense format] http://www.library.csi.cuny.edu/dept/history/lavender/ownroom.html