Una novel·la en nou cartes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreUna novel·la en nou cartes
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorFiódor Dostoievski Modifica el valor a Wikidata
Llenguarus Modifica el valor a Wikidata
PublicacióRússia, 1847 Modifica el valor a Wikidata
Creació1845
Gènerenovel·la Modifica el valor a Wikidata

Una novel·la en nou cartes (en rus: Роман в девяти письмах) és una novel·la de Fiódor Dostoievski, escrita en una nit al llarg del mes d'octubre del 1845, i apareguda a El Contemporani (Современник) el gener del 1847. El text és força curt, només té quinze pàgines.

Resum[modifica]

Abans de la primera carta

Piotr Ivànitx ha demanat en préstec tres-cents cinquanta rubles a Ivan Pietrovitx sense signar reconeixement de deute. Entre tots dos homes van convenir que Piotr havia de jugar-se aquesta quantitat a cartes contra Evgueni Nikolaitx, un home jove de la baixa noblesa que acaba de robar la seva àvia.

1. Primera carta Piotr Ivànovitx a Ivan Pietrovitx - 7 de novembre

Piotr Ivànitx descriu totes les accions que ha comès de tres dies ençà per trobar a Sant Petersburg el destinatari d'aquest correu: el seu amic Ivan Pietrovitx. Després retreu a Ivan Pietrovitx d'haver-li enviat amb recomanació Evgueni Nikolaitx.

2. Segona carta Ivan Pietrovitx a Piotr Ivànovitx - 9 de novembre

Ivan Pietrovitx anuncia a Piotr Ivànovitx que ha romàs a casa seva tot el temps, desesperat de retrobar-lo, ha anat quatre vegades al domicili de Piotr Ivànovitx. Li retreu també d'haver-li escrit per l'afer amb Evgueni Nikolaitx, hi dona detalls sobre el que sap d'aquest noi: és un jove noble que acaba de robar vuit-cents rubles a la seva àvia. Finalment li comunica que necessita diners.

3. Tercera carta Piotr Ivànovitx a Ivan Pietrovitx - 10 de novembre

Piotr Ivànitx narra que ha hagut d'anar a ca una tieta que s'estava morint i va presentar-se l'endemà al domicili d'Ivan Pietrovitx, no l'hi va trobar, però sí que va trobar Evgueni Nikolaitx. Li dona una cita per al mateix vespre a ca un amic conegut.

4. Quarta carta Ivan Pietrovitx a Piotr Ivànovitx - 11 de novembre

Ivan mostra la seva còlera contra Piotr, perquè ell no era pas a ca l'amic conegut la vigília del vespre, ni al matí al seu domicili. Li parla breument sobre l'afer que estan tractant i l'amenaça.

5. Cinquena carta Piotr Ivànovitx a Ivan Pietrovitx - 11 de novembre

Piotr dona explicacions de les seves absències, aquesta vegada era a ca un familiar agònic que va morir durant la nit. S'ofèn pels comentaris que Ivan Pietrovitx li fa. Li fa saber que la quantitat de tres-cents cinquanta rubles no era pas un préstec. Se n'acomiada tot esperant poder millorar llur relació.

6. Sisena carta Ivan Pietrovitx a Piotr Ivànovitx - 14 de novembre

Una carta de més de quatre pàgines d'un home fatigat, al límit dels nervis.

Ha verificat la mort del familiar de Piotr: no va ocórrer durant el dia que ell li va indicar, i l'afer de la tieta morta tampoc no era ver, ella va morir després que ell li ho hagués comunicat per correu. S'ha adonat que Piotr Ivànovitx ha jugat i guanyat a cartes contra Evgueni Nikolaitx, es recorda de les amenaces, etc.

7. Setena carta Piotr Ivànovitx a Ivan Pietrovitx - 15 de novembre

Unes breus línies per comunicar a Ivan Pietrovitx que no vol tornar a veure'l.

8. Vuitena carta Ivan Pietrovitx a Piotr Ivànovitx

Li explica que s'ha anat a la província i que no pensa tornar a ca seva. Li prediu que li quedarà Evgueni Nikolaitx com a amic.

8b. Vuitena carta bis Adjunta a l'anterior Carta de la dona de Piotr Ivànovitx a Evgueni Nikolaitx - 2 de novembre

És la carta d'una mestressa que vol que el seu amant vingui a veure-la quan el seu marit no hi és.

9. Novena carta Piotr Ivànovitx a Ivan Pietrovitx - 15 de novembre

En aquesta curta carta, Piotr Ivànovitx demana a Ivan Pietrovitx si vol Evgueni Nikolaitx com a company de viatge. El sentit hi és expressat amb la carta adjunta a aquesta novena carta.

9b. Novena carta bis Adjunta a l'anterior Carta de Tatiana (dona d'Ivan Pietrovitx) a Evgueni Nikolaitx - 4 d'agost

És una carta de comiat d'una mestressa al seu amant. Ella es casarà amb un jove (Ivan Pietrovitx), la mala notícia és que es pot pensar que està embarassada d'Evgueni Nikolaitx.