Unificació Comunista d'Espanya

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Unificación Comunista de España (UCE) és un partit polític espanyol auto-declarat marxista-leninista i seguidor del pensament de Mao Zedong. No obstant això, l'organització Atenció i Investigació de Socioaddiccions (AIS), una entitat sense ànim de lucre i membre de la Federació Europea de Centres de Recerca i d'Informació sobre Sectarisme (organització paneuropea amb estatus consultiu en l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa), la defineix com una secta.[1]

Va ser fundat el 1973 quan el grup maoista Tribuna Obrera es convertí en partit polític, amb la intenció de treballar per la unificació en un sol partit polític de totes les organitzacions marxistes-leninistes espanyoles. Durant la transició va encetar un procés de fusió, frustrat amb el Moviment Comunista (MCE).

El 1979, amb el seu primer congrés, canvià la seva línia política per la de la construcció de la pròpia UCE com a organització del proletariat espanyol. Alhora mantenia la necessitat d'un ample Front Patriòtic i Democràtic que lluités per la independència i la democràcia d'Espanya. S'oposà a la intervenció soviètica a l'Afganistan (1980), i a l'entrada d'Espanya a l'OTAN (1981) i a la CEE (1986). Donà suport a la perestroika i la glàsnost [Quan?] encetades a la Unió Soviètica, el 1988, i defensà que la validesa del comunisme era independent de la caiguda del bloc soviètic.

Defensa la construcció d'una República Democràtica Popular Espanyola, que reconeix com una unitat nacional (tot i que integrada per diferents nacionalitats), resalta els vincles amb Amèrica Llatina i denuncia el procés de construcció europea com una eina de l'imperialisme alemany. El seu portaveu és el quinzenal De Verdad, editat a València.

Resultats electorals[modifica | modifica el codi]

Eleccions i data
Vots
%
Eleccions generals espanyoles de 1979
(en coalició amb Organització Comunista d'Espanya-Bandera Roja)
47.937 0,27
Eleccions generals espanyoles de 1982 24.044 0,11
Eleccions generals espanyoles de 1986 42.451 0,21
Eleccions al Parlament Europeu de 1987 21.482 0,11
Eleccions municipals espanyoles de 1987 3.380 0,02
Eleccions municipals espanyoles de 2011 5.218 0,14

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. La Politécnica se blinda contra las sectas Los vigilantes de seguridad han expulsado del campus hasta en tres ocasiones a miembros de Unión Comunista de España sin autorización para repartir panfletos - [...] Atención e Investigación de Socioadicciones incluye a UCE dentro de su lista de organizaciones con rasgos de secta [...] a El Mundo 26 de febrer de 2010 (castellà)