Unió per a un Moviment Popular

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Union pour un Mouvement Populaire)
«UMP» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «monofosfat d'uridina».
Infotaula d'organitzacióUnió per a un Moviment Popular
(fr) Union pour un mouvement populaire Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtUMP Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Indústriaactivitats d'organitzacions polítiques Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticagaullisme
conservadorisme liberal
democràcia cristiana Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticacentredreta
dreta Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació declarada Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació17 novembre 2002
Data de dissolució o abolició30 maig 2015 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre dePartit Popular Europeu Modifica el valor a Wikidata
Membres143.000 (2014) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaAlain Juppé (2002–2004)
Nicolas Sarkozy (2004–2007)
Jean-François Copé (2012–2014)
Nicolas Sarkozy (2014–2015) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Facebook: ump Twitter (X): ump Youtube: UCeTC_HC89ePzF2D5X3fioIQ Flickr: ump-photos Modifica el valor a Wikidata

L'Unió per un Moviment Popular (en francès Union pour un mouvement populaire - UMP) era un partit polític francès de dretes, anomenat a la seva creació com a Unió per a la Majoria presidencial (Union pour la majorité présidentielle), en vistes de donar suport a la candidatura del president Jacques Chirac a les eleccions del 2002. El partit era membre del Partit Popular Europeu, i també de la Unió Democràtica Internacional, fòrum dels partits conservadors a l'escala mundial. L'any 2009, amb objecte de les eleccions al parlament europeu, la branca sarkozista de la UMP va crear el Comité per a la Majoria Presidencial. El partit va passar a ser Els Republicans (Les Républicains) el 30 de maig de 2015.[1]

Creació[modifica]

Va ser creada el 23 d'abril de 2002 per unir a les forces de centredreta amb el fi de donar suport a Chirac perquè fos reelegit president de la República Francesa (fi que varen aconseguir). Al 23 d'abril s'anomenà Union pour la Majorité Présidentielle (Unió per a la Majoria Presidencial), però al seu congrés fundador del 17 de novembre de 2002 es va canviar el nom pel d’Union pour un Mouvement Populaire (UMP, Unió pel Moviment Popular).

Eleccions internes i presidents del partit[modifica]

El primer president de l'UMP va ser Alain Juppé, que va dimitir el 16 de juliol de 2004, perquè va ser condemnat per la justicia a l'Afer dels treballs ficticis de l'alcaldia de París.[2]

El 28 de novembre de 2004, al congrés de Le Bourget, Nicolas Sarkozy va ser elegit president del moviment, devant de Christine Boutin, Nicolas Dupont-Aignan i François Grosdidier.

Després de guanyar les eleccions presidencials del 2007, Sarkozy va dimitir com a líder del partit, després que Jean-Claude Gaudin ocupés uns mesos la presidència de manera interina, finalment el càrrec de president fou suprimit el 7 de juliol de 2007. Des d'aleshores el líder del partit, i el que ha pres les funcions de l'antic president, és la figura del secretari general (organització semblant a la sel Partit Socialista). En 2012, un cop Sarkozy va deixar la presidència de França, es va restablir el càrrec de president del partit, per al que fou escollit Jean-François Copé,[3] i en 2014 després de la seva dimissió per estar embolicat en l'Afer Bygmalion fou substituït per Sarkozy,[4] fins que el partit es refundà en 2015.

La Droite forte[modifica]

La Droite forte (en català, la dreta forta) és un corrent de la UMP creat al juliol 2012 per Guillaume Peltier i Geoffroy Didier.[5] Està lligat a l'associació La Droite républicaine (en català, la dreta republicana), creada a la mateixa època. El nom del corrent fa referència a l'eslògan de Nicolas Sarkozy de les eleccions generals del mes d'abril i maig del 2012, « La France Forte » (en català, França Forta) i s'oposa a l'existència d'una eventual «dreta feble» denunciada implícitament.[6]

Referències[modifica]

  1. «Sarkozy rebautiza a su partido bajo el nombre de 'Los Republicanos'» (en castellà). El Mundo, Sarkozy rebautiza a su partido bajo el nombre 'Los Republicanos'. [Consulta: 12 octubre 2020].
  2. Gaetner, Gilles; Pontaut, Jean-Marie. «L' «affaire Juppé»» (en francès), affaire Juppé» Par Gilles Gaetner et Jean-Marie Pontaut.
  3. «Jean-François Copé es converteix en el nou president de la UMP, sense que Fillon reconegui la derrota». CCMA, 20-11-2012. [Consulta: 24 novembre 2020].
  4. «Dimite el presidente de la UMP francesa por escándalos que salpican a Sarkozy» (en castellà). Expansion, 27-05-2014. [Consulta: 24 novembre 2020].
  5. « Un courant de plus à l'UMP » Arxivat 2015-10-30 a Wayback Machine., Le Journal du dimanche, 23/7/2012 (francès)
  6. « La Droite forte de Guillaume Peltier et Geoffroy Didier : une ode à la vacuité », L'Obs, 23/10/2012 (francès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Unió per a un Moviment Popular