Unitat jueva Botwin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUnitat jueva Botwin

EpònimNaftali Botwin Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscompanyia militar Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Part dePalafox Battalion (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

La Unitat jueva Botwin,[1] anomenada anteriorment Segona Companyia del Batalló Palafox,[2] va ser una unitat de brigadistes d'origen jueu, formada per 152 combatients, la qual va participar en favor del bàndol republicà durant la Guerra Civil espanyola. Va romandre activa en combat durant nou mesos, arribant a morir almenys sis dels seus oficials.

Aquesta unitat va acabar la seva activitat el setembre de 1938, durant l'ofensiva de l'Ebre. Molts dels seus integrants van morir, i els supervivents, menys de 90 brigadistes, van acabar com a presoners de guerra, encara que, amb posterioritat i en comprovar-se que eren jueus, van ser executats per l'exèrcit de Franco, a diferència dels espanyols, els quals van ser portats a camps de presoners.

Durant el temps que va estar activa, la Unitat jueva Botwin va editar un periòdic en jiddisch.

Notes[modifica]

  1. Nom triat en memòria del jueu polonés comunista Naftali Botwin, condemnat a mort per la policía política polonesa el 1925.
  2. Acta de creació de la unitat: Considerat el gran nombre de jueus que van tenir un paper significatiu a la brigada Dombrowski, declarem que la Segona Companyia de l'heròic Batalló Palafox s'anomenarà d'ací en endavant Unitat jueva Botwin. D'aquesta manera, volem rendir honor als soldats jueus que van morir en combat. Per a tots els jueus que estan lliurant aquesta batalla, Botwin serà el símbol de llibertat, de la nostra i la vostra llibertat, un símbol de llibertat internacional i de germanor entre els homes (citat a González, Isidro).

Fonts[modifica]