Universitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Universitari)
Aquest article tracta sobre els centres d'educació i recerca. Vegeu-ne altres significats a «Universitat (municipi)».
L'edifici principal actual de la Universitat de Tartu (fundada al segle XVII) està construït al segle xix. La universitat és una de les universitats més significatives i prestigioses del món actual.[1][2]

Una universitat (del llatí universitas, -atis) és una institució dedicada a l'ensenyament integrada per diferents centres, anomenats facultats o col·legis, on s'imparteixen estudis superiors de diferents sabers i s'hi atorguen els títols corresponents.[3][4] Habitualment, també es dedica a l'àmbit de la investigació.[5] La universitat moderna té el seu origen als segles xii i xiii, com a evolució de les escoles catedralícies i monàstiques.

Història[modifica]

El precedent de totes les universitats es troba a l'Acadèmia d'Alexandria, fundada el 288 aC,[6] tot i que les modernes es creen durant l'edat mitjana europea. La primera institució d'aquest tipus és la Universitat de Bolonya, la qual servirà posteriorment de model a centres educacionals similars. Per extensió s'ocupa per a referir-se en altres cultures a centres d'ensenyament i reflexió superior, encara que la seua creació pot ser molt anterior a l'edat mitjana.

Inicialment van evolucionar a partir del model de les corporacions artesanals i com quasi tot a l'edat mitjana, estaven molt lligades a l'Església. Inicialment, s'impartien ensenyaments inspirats en les anomenades set arts liberals (el trivium i el quadrivium):

de les quals procedeixen les divisions actuals entre disciplines literàries i científiques.

Organització[modifica]

Internament, una universitat sol dividir-se en diversos campus, cadascun dels quals se situa en un lloc diferent. Dins de cada campus hi ha diverses facultats i escoles universitàries (majoritàriament dedicades a la docència), i també laboratoris, departaments i instituts d'investigació, que poden compartir una sèrie d'infraestructures (biblioteca, sales d'estudi, gimnàs...). Cada facultat o escola està associada a una o diverses carreres universitàries que allí s'imparteixen.

El màxim representant d'una universitat és el rector, que regeix la universitat amb l'ajuda de l'equip de vice-rectors i d'altres òrgans: junta de govern, consell social, etc.

Llibertat de càtedra[modifica]

Es considera que el professorat universitari pot exposar lliurement els continguts que cregui oportuns a les classes. D'aquesta manera, el programa d'una assignatura pot divergir segons quin professor la imparteixi. Aquest concepte, anomenat llibertat de càtedra o llibertat acadèmica, ja és present als inicis de la Universitat de Bolonya.

Rànquings[modifica]

Hi ha nombroses classificacions d'universitats que mesuren la qualitat o el seu impacte educatiu:

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Universitat