Universitat d'Istanbul

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUniversitat d'Istanbul
İstanbul Üniversitesi
lang=ca
Edifici principal de la Universitat d'Istanbul amb l'estàtua d'Atatürk Modifica el valor a Wikidata

Lema"Yeni Çağda" Öncüydük, "Bilgi Çağı"nda da Öncü Olacağız (en català, liderant l'educació superior durant segles).
Dades
Tipusuniversitat pública
editor en accés obert Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1453
FundadorMehmet II Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deAssociació d'Universitats Europees
Anatolian University Libraries Consortium Association (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'estudiants35.190 (1984) Modifica el valor a Wikidata
Alumnat61.200
PDI12.200
Governança corporativa
Seu
RectorMahmut Ak (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CampusBeyazıt, Vezneciler, Avcılar
Bahçeköy, Çapa, Cerrahpaşa, Kadıköy
Filial
Propietari de
Part deGrup Coïmbra
EUA
UNIMED
Indicador econòmic
FinançamentPúblic
FinançadorGovern de Turquia

Lloc webwww.istanbul.edu.tr/
Facebook: istanbuledutr1453 Twitter (X): istanbuledutr Instagram: iu1453 Modifica el valor a Wikidata

La Universitat d'Istanbul (en turc:İstanbul Üniversitesi) va ser fundada com una institució d'educació superior anomenada Darülfünun (Casa de les múltiples ciències) el 23 de juliol de 1846; però la madrassa (Escola teològica) que va ser fundada immediatament després de la conquesta de Constantinoble per Mehmet II en 1453 és considerada com la precursora del Darülfünun que després evolucionaria a l'actual Universitat.

Història[modifica]

L'historiador alemany Richard Honig considera que la història de la madrassa que primer evolucionaria en Darülfünun i després a l'actual Universitat d'Istanbul va començar l'1 de març de 1321, durant el regnat d'Osman I en temps otomans.

Els primers cursos de Física Aplicada moderna es van començar a impartir a Darülfünun el 31 de desembre de 1862, la qual cosa va marcar el començament d'una nova època, i el 20 de febrer de 1870, l'escola va ser rebatejada com a Darülfünun-o Osmani (Casa Otomana de les Múltiples Ciències) i reorganitzada per conèixer les necessitats de la ciència i la tecnologia moderna. En 1874, algunes classes de Literatura, Dret i Ciències aplicades van començar a impartir-se als nous edificis del Galatasaray Lisesi, on continuarien regularment fins a 1881. L'1 de setembre de 1900, l'escola va ser rebatejada i reorganitzada com a Darülfünun-u Şahane (Casa Imperial de les Múltiples Ciències) amb cursos de Matemàtiques, Literatura i Teologia

El 20 d'abril de 1912, l'escola va ser rebatejada com a İstanbul Darülfünunu (Casa de les Múltiples Ciències d'Istanbul), alhora que augmentava el nombre de cursos i es modernitzaven les carreres amb l'establiment de les escoles de Medicina, Dret, Ciències aplicades (Física, Química, Matemàtiques, Literatura i Teologia.

Dotze anys més tard, el 21 d'abril de 1924, la República de Turquia va reconèixer İstanbul Darülfünunu com una escola estatal, i el 7 d'octubre de l'any següent, va ser reconeguda l'autonomia administrativa de la institució, mentre que les escoles (abans part del vell sistema de madrasses) es van convertir en modernes "facultats".

L'1 d'agost de 1933, İstanbul Darülfünunu va ser reorganitzada com a İstanbul Üniversitesi (Universitat d'Istanbul) seguint la reforma educacional d'Atatürk. Les classes van començar oficialment l'1 de novembre de 1933, a "la primera universitat moderna" de la República de Turquia

Actualitat[modifica]

La universitat actualment compta amb disset facultats a cinc campus. El principal es troba a la plaça de Beyazt a Istanbul, que va ser coneguda com a Forum Tauri durant el període romà. Posseeix un equip de 2.000 professors, 4.000 assistents i un equip juvenil. Més de 60.000 estudiants en pregrau i de 8.000 en postgrau segueixen els cursos impartits per la Universitat tots els anys.

Alumnes notables[modifica]

Presidents de Turquia
Presidents estrangers
Presidents de la Gran Assemblea Nacional turca
Primers ministres de Turquia
Primers ministres estrangers
Ministres de Turquia
Periodistes
Científics
Escriptors
Poetes
Músics
Altres

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Universitat d'Istanbul

Referències[modifica]

  1. «Turkish journalist İlhan Selçuk died». National Turk, 23-06-2008 [Consulta: 6 juliol 2010].