Usuari:ADMR/proves/Jaume Joan Ferrer Sancho

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Jaume Joan Ferrer Sancho (Ciutat de Mallorca, 27 de desembre de 1958) és un metge pneumòleg i escriptor català. Va estudiar al Col•legi Lluís Vives de Ciutat de Mallorca fins al batxillerat, moment en què es traslladà a Barcelona.

Llicenciat en Medicina per la UAB el 1982, aquell mateix any es va preparar el MIR. El 1983 va començar la seva residència en pneumologia fins al 1987. Un cop obtingut el títol de pneumòleg, va iniciar la seva carrera professional; va treballar de manera itinerant a Mataró, Cerdanyola i Ripollet, fins que va ser contractat com a interí a l’Hospital Universitari Vall d'Hebron. El 1990 va presentar la seva tesi Estudi elemental de la pleura per microscopia electrònica de rastreig i anàlisi dispersiva d’energia de raigs X sobre la mineralogia de la pleura i va obtenir el doctorat. El 1994 va aconseguir la plaça de propietat a l’Hospital de la Vall d’Hebron. El 2005 va obtenir-hi la direcció de la secció de pneumologia, càrrec que desenvolupa actualment. A més a més, exerceix com a professor associat de pneumologia i professor titular en medicina a la UAB.

Paral•lelament va cursar Filologia Catalana, tot llicenciant-se el 1998 a la UAB. La seva afició per la literatura s’ha materialitzat amb la publicació de dues obres literàries: La llum dels orfes (Pagès Editors S.L.,2007) gràcies al qual obtingué el Premi 7lletres l’any 2007, i Falenes (Arola Editors S.L., 2012).

Activitat científica[modifica]

Cal destacar la recerca en pneumologia, de la qual n’han derivat més de cinquanta publicacions científiques nacionals i internacionals i, fins tot, la col•laboració en aproximadament quinze llibres especialitzats. A part d’això, ha donat ponències a congressos nacionals i internacionals. Al llarg de la seva carrera professional ha obtingut diverses beques i, a més, gaudeix de l’acreditació en recerca de l’Agaur i l’Aneca. Els estudis que realitza se centren en les malalties de pleura, en la malaltia pulmonar obstructiva crònica i en les malalties laborals respiratòries.

Activitat literària[modifica]

Obra publicada[modifica]

La seva primera obra es titula La llum dels orfes, publicada per Pagès Editors el 15 de novembre de 2007. Es tracta d’un recull de set relats on es presenten diferents personatges els quals tenen en comú l’orfenesa, però cadascun d’ells s’enfrontarà a aquesta situació de manera diversa. La segona obra escrita per l’autor és Falenes publicada per Arola Editors S.L., el 2012. Aquest recull consta de relats breus emotius i intimistes [1].

Premis[modifica]

La llum dels orfes fou guardonat amb el premi 7lletres [2], que atorga cada any el Consell Comarcal de la Segarra, el Centre Municipal de Cultura de Cervera i la Fundació Pedrolo al millor recull de relats escrits en català.

Característiques de l’obra[modifica]

En les ressenyes que van sortir a la llum a l’Avui [3] [4] en ocasió de la publicació d’ambdós llibres, David Castillo remarca, de l’estil de l’autor, la precisió en els detalls, la solidesa dels arguments i la descripció de les situacions emotives. A més, enumera alguns dels temes d’aquests relats: el dolor, la soledat i la incomprensió dels humans. Sancho mostra en els seus escrits la vessant més esfereïdora de la vida a través d’uns personatges desemparats. D. Castillo equipara l’estil de Sancho a la manera d’escriure de Carme Riera o Sergi Pàmias, entre d’altres.

Referències[modifica]

  1. Castell, Ada. “Un accident vital” La Vanguardia. Núm. 519 (30 de maig de 2012) p.10
  2. http://www.7lletres.org/ii/Acta%20de%20resoluci%C3%B3%20del%20segon%20premi%20literari%207lletres.pdf
  3. Castillo, David. “Contrallums vitals” Avui Cultura (14 de febrer de 2008) p.13
  4. Castillo, David. “El límit dels desemparats” Avui Cultura (10 de maig de 2012) p.13

Enllaços externs[modifica]

7lletres

Pagès Editors

Arola Editors

[[Categoria: Escriptors mallorquins contemporanis en català]] [[Categoria: pneumologia]]