Usuari:Davidpar/Diu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Fundació Wikimedia dóna suport al viquipedista demandat per difamació a Grècia[modifica]

Traduït de "Wikimedia Foundation supports Wikipedia user subject to defamation lawsuit in Greece"

La Viquipèdia no es fa sola. Va ser construïda i continua creixent gràcies a les persones, per gent que dóna el seu temps, coneixement i entusiasme a un moviment que té incidència en les vides de milions de persones arreu del món. Desafortunadament, fer aquesta aportació de coneixement no és exempt de riscos i sovint revela la valentia de la nostra comunitat.

A causa de la seva col·laboració a la Viquipèdia, el viquipedista i administrador de la Viquipèdia en grec sota el nom d'usuari «Diu» és l'objectiu de l'acció legal del polític i acadèmic Theódoros Katsanevas. Katsanevas desaprova que l'article de la Viquipèdia en grec sobre ell reculli algunes declaracions controvertides. En lloc d'abordar les seves preocupacions amb la comunitat viquipedista grega a través dels processos adequats, Katsanevas va optar per presentar una demanda contra Diu.

Les polèmiques declaracions en qüestió fan referència al testament d'Andreas Papandreu, exprimer ministre de Grècia i el sogre de Katsanevas. Presumptament, el testament definia Katsanevas com una «vergonya» per la família i, pel que sembla, acusava Katsanevas d'«intentar arruïnar políticament Georgios Andreas Papandreu», l'exprimer ministre de Grècia i cunyat de Katsanevas. Les declaracions estaven correctament referenciades amb fonts i d'acord amb les polítiques que marca la Viquipèdia. De fet, aquesta controvèrsia ha rebut una gran quantitat de cobertura mediàtica a Grècia.

Diu ha estat aparentment el blanc dels atacs perquè Katsanevas sembla creure que Diu va afegir aquestes declaracions a l'article i perquè no les va esborrar després que Katsanevas li exigís. El juny de 2013, Katsanevas va presentar una demanda per difamació contra Diu i The Greek Free / Open Source Software Society (GFOSS, també coneguda com a ELLAK), una organització sense ànim de lucre grega que Katsanevas va creure erròniament que era l'organització que administrava la Viquipèdia. El veredicte es coneixerà el gener de 2016.

Tanmateix, Katsanevas ara ha intentat obtenir una mesura cautelar ordenant Diu que eliminés les declaracions de l'article de la Viquipèdia. L'audiència està programada per l'11 de març de 2014. Mentrestant, ahir el Tribunal va emetre una ordre de preliminar i va ordenar la retirada provisional de la referència al testament escrit a mà d'Andreas Papandreu en l'article de Theódoros Katsanevas fins a la audiència de l'11 de març. Tot i això, encara que Diu eliminés el contingut, ningú garanteix que altres usuaris tornin a incloure aquestes declaracions. L'intent d'obtenir una ordre judicial il·lustra, a més, l'aparent manca de comprensió bàsica del funcionament de la Viquipèdia per part de Katsanevas.

La Fundació Wikimedia està profundament decebuda per les accions injustificades preses per Katsanevas en aquest assumpte. La Viquipèdia és un projecte obert i col·laboratiu que s'ha compromès en la informació sense censura presentada en un punt de vista neutral i amb el suport de fonts fiables i secundàries. Diu va actuar dins l'àmbit d'aplicació d'aquests principis i polítiques —les declaracions eren i encara són recolzades per fonts secundàries acreditades— i la comunitat viquipedista grega va consensuar, a través d'una discussió, que eren apropiades per a l'article.

Katsanevas ha ignorat aquests fets i ara està utilitzant el sistema legal en contra d'aquells que no comparteixen els seus recursos econòmics i la seva influència. Diu s'enfronta a greus sancions monetàries i penals com a conseqüència de la demanda de Katsanevas. Hem ofert —i Diu ha acceptat— l'assistència a través del nostre Legal Fees Assistance Program. A través d'aquest programa, Diu ha obtingut representació legal independent, amb la coneguda firma d'advocats Lambadarios, a qui donem les gràcies per ajudar a Diu durant aquest temps difícil.

Esperem que Katsanevas reconsideri la seva persecució d'aquesta demanda desmesurada, que veiem com un assalt als nostres usuaris, als nostres projectes, i a la llibertat d'expressió.

Fins llavors, estem amb Diu.